eur:
389.41
usd:
363.36
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Skócia miatt főhet most May feje

A skót miniszterelnök szerint újabb függetlenségi népszavazás felé tereli Skóciát a brit kormány által a Brexit-folyamatban tanúsított merev magatartás.

Nicola Sturgeon a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap keddi kiadásában közölt írásában hangsúlyozza: egyelőre nincs döntés az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról, a skót kormány kompromisszumra törekszik Londonnal, bár eddig semmiféle érdemi kompromisszumkészséget nem lát a brit kormány részéről.

Sturgeon szerint a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazáson - amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel - a függetlenséget ellenzők fő érve az volt, hogy Skócia csak akkor veheti biztosra további EU-tagságát, ha az Egyesült Királyság része marad.

A brit EU-tagságról tartott tavalyi referendumon - amelyen országos átlagban a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre szavazott - a skót választók 62 százaléka a bennmaradásra voksolt. Skócia, miután két évvel ezelőtt azt ígérték neki, hogy ha lemond a függetlenségről, megőrizheti EU-tagságát, most mégis azzal szembesül, hogy távoznia kell az Európai Unióból, sőt az EU belső piacáról és a vámunióból is, és minden kompromisszumos javaslatát lesöprik - fejtegette keddi cikkében a skót kormányfő.

Nicola Sturgeon szerint sok józan gondolkodású demokrata számára már ez is elégséges indok lenne a függetlenség kérdésének újbóli felvetésére, de a skót kormány mandátuma ennél is szilárdabb. A Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) tavalyi választási programjában ugyanis az szerepelt, hogy a skót kormány jogot formál az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, ha a 2014-s népszavazás időszakához képest jelentősen és érdemben megváltoznak a körülmények, például ha Skóciát akarata ellenére ki akarják léptetni az EU-ból.

Az SNP-kormányt e program alapján választották újra, így felhatalmazása az újabb függetlenségi referendum kiírására "öntöttvas szilárdságú" - írja keddi cikkében a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon szerint még nincs késő ahhoz, hogy a brit kormány irányt váltson, de az idő fogy.

Sturgeon ennél közelebbi utalást nem tett arra, hogy kormánya mikor dönthet az esetleges újabb függetlenségi népszavazásról.

A The Times éppen előző nap közölt, londoni kormányforrásokat idéző értesülése szerint azonban a brit kormány attól tart, hogy Nicola Sturgeon a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló bejelentés pillanatában hivatalosan is előáll az újabb skót függetlenségi népszavazás engedélyezésének követelésével.

Theresa May brit miniszterelnök a tervek szerint március végéig aktiválja a cikkelyt, amely szabályozza - és aktiválásának bejelentése el is indítja - Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×