Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befejeződtek az összecsapások a szomáliai hotelben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A harcokban legkevesebb tizenhatan meghaltak és ötvenöten megsebesültek - közölték a szomáliai hatóságok.

Befejeződtek az összecsapások csütörtökön a szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia tagjai és a biztonsági erők között a mogadishui Ambassador Hotelben; a harcokban legkevesebb tizenhatan meghaltak és ötvenöten megsebesültek - közölték a szomáliai hatóságok.

A halálos áldozatok közül ketten a szomáliai parlament tagjai.

Helyi idő szerint szerda este egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott gépkocsijával nekihajtott a szomáliai főváros központjában található szálloda bejáratának, az akciót néhány fegyveres rohama követte és az iszlamisták elsáncolták magukat az épületben. Végül az összecsapásoknak a biztonsági erők vetettek véget, akik agyonlőtték az al-Shabaab tagjait.

Abdiaszisz Abu Muszab sejk, a terrorszervezet egyik szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, három harcosukat vesztették el a hotel elleni támadásban és harminc embert öltek meg. Az al-Shabaab gyakran közöl az áldozatokról a hivatalos tájékoztatásban szereplőnél sokkal magasabb adatokat.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök elítélte a támadást. "A terroristák megpróbálnak pánikot kelteni és az állampolgárainktól megtagadni a békés életet" - mondta.

A merénylet az iszlám szent hónapjának, a ramadánnak június hatodiki kezdete előtt néhány nappal történt, amikor a szélsőségesek gyakran fokozzák erőszakos támadásaikat a kelet-afrikai országban.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab számos véres támadásért felelős Szomáliában, Kenyában és Ugandában. Bár az iszlamista milíciát kifüstölték a szomáliai fővárosból és a nagyobb városokból, vidéken még mindig jelentős hátországgal rendelkeznek.