eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kerry: terroristákhoz is kerülhetnek a felszabaduló iráni pénzek

Valószínűleg terroristának tekintett szervezetekhez kerül majd azoknak a dollármilliárdoknak egy része, amelyhez az iráni nukleáris programról kötött megállapodásért cserébe történt szankciófeloldás nyomán jut majd Teherán - jelentette ki csütörtökön a CNBC amerikai televíziónak nyilatkozva a davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kerry szerint az Egyesült Államoknak és más országoknak meg kell akadályozniuk, hogy a hozzáférhetővé vált, korábban befagyasztott iráni eszközök a Forradalmi Gárda, avagy egyes, Teherán által támogatott csoportok birtokába juthassanak. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor rámutatott: nincs rá bizonyíték, hogy az Irán elleni szankciók múlt hétvégi feloldása óta ilyen pénzmozgás történt volna.

John Kerry túlzónak nevezte azokat a becsléseket, amelyek szerint Irán a büntetőintézkedések feloldása nyomán 100-150 milliárd dollárhoz férhet hozzá. Szerinte az 55 milliárd pontosabb érték lehet, mert Teheránnak jelentős külföldi adósságtételeket kell rendeznie.

Hozzátette, hogy az iszlám köztársaságnak több mint 500 milliárd dollárt kell infrastrukturális és fejlesztési célokra költenie, az energiaszektor fejlesztésére pedig 100 milliárdot.

Az amerikai külügyminiszter a nap folyamán korábban újságírók előtt elutasította a szankciók alkalmazásának washingtoni gyakorlatára vonatkozó iráni bírálatot. Szavai szerint az Egyesült Államok "megfontoltan és hatékonyan" alkalmazza a gazdasági büntetőintézkedések eszközét az olyan fellépés ellensúlyozására, amely a megítélése szerint törvénysértő, kihívást jelent az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy fenyegetést azt Egyesült Államok számára.

Kerry Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter szavaira reagált, aki "törvényellenesnek" nevezte az iráni ballisztikusrakéta-kísérletek miatt vasárnap bevezetett amerikai szankciókat és kijelentette: azok azt jelzik, hogy az Egyesült Államokban "függőség alakult ki a kényszer alkalmazására".

Washington szerint Irán az októberi rakétakísérletével megsértette az ENSZ BT vonatkozó tilalmát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×