eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A külföldön élők szavazásával megkezdődött az egyiptomi parlamenti választások második szakasza

A külföldön élő egyiptomiak kétnapos szavazásával megkezdődött szombaton az egyiptomi parlamenti választások második és egyben utolsó szakasza.

Új-Zélandon és Ausztráliában az időeltolódás miatt már péntek este megnyitottak a szavazóhelyiségek.

A bejegyzett szavazók világszerte 139 külképviseleten járulhatnak az urnákhoz. Külföldön élő jelöltek is helyt kapnak az új törvényhozásban, az országhatárokon kívül élők képviselői nyolc mandátumot kapnak, az állandó képviselők mellé pedig nyolc helyettest is választanak.

A több mint 90 milliós észak-afrikai országnak körülbelül 55 millió bejegyzett, szavazásra jogosult polgára van.

A legnépesebb arab állam 27 kormányzóságából tizenháromban november 22-én és 23-án szavaznak: Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban és a Sínai-félszigeten. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén már októberben voksoltak.

A választási törvények szerint az 596 parlamenti mandátum 75 százalékát egyéni képviselők töltik majd be, és mindössze 120 hely, 20 százalék oszlik meg a különböző pártkoalíciók listái között. A maradék helyekre az államfő közvetlen jelöltjei kerülnek.

Az induló pártok és koalíciók négy körzetre állíthattak fel listát, az egyéni indulók számára ugyanakkor 205 választási körzetet alakítottak ki. A legfelsőbb választási tanács 5420 egyéni jelöltet hagyott jóvá. Az új parlament még idén decemberben összeül.

A választások első szakaszának részvételi aránya a 22 százalékot sem érte el. Kimagasló nyertes a Szeretettel Egyiptomért nevű pártkoalíciós lista volt, amelynek célja Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök hatalmának megerősítése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×