eur:
388.7
usd:
361.69
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A török és görög kormányfő megállapodott a menekülttragédiák megelőzését célzó együttműködésről

Törökország és Görögország a jövőben együttműködik annak megelőzése érdekében, hogy az Égei-tengeren újabb tragédiák történjenek az Európába tartó menekültekkel - jelentette be szerdán Ankarában a két ország kormányfője.

Ahmet Davutoglu török és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a találkozójukat követő közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a menekültek által jelentett terhet nem viselheti kizárólag Törökország és Görögország, a felelősségvállalásból ugyanis a többi európai nemzetnek is ki kell vennie a részét. Davutoglu közölte, hogy a két ország hamarosan Németországgal közösen tárgyal majd a menekültválságról, és egyúttal bejelentette azt is, hogy februárban Görögországba utazik.

Ciprasz ismételten hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Törökországban is létesítsenek európai uniós regisztrációs központokat, úgynevezett hot spotokat, lehetővé téve így a menekülteknek azt, hogy biztonságban elhagyhassák Törökországot. Davutoglu nem nyilatkozott a török kormány ezzel kapcsolatos álláspontjáról. A görög kormányfő egyúttal azt is kérte török kollégájától, hogy Ankara lépjen fel hatékonyabban az embercsempészek ellen.

Év eleje óta már több mint 650 ezer migráns indult útnak Törökországból - Görögország érintésével - Nyugat-Európába, és közülük sokan belefulladtak az Égei-tengerbe.

A török kormányfő arról is beszélt, hogy a két országnak most lehetősége van arra, hogy Ciprus megosztottsága ügyében cselekedjen. Ezt alátámasztja az egyedül Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság külügyminiszterének, Emine Colaknak szerdai nyilatkozata is, amely szerint Ciprus minden eddiginél közelebb áll ahhoz, hogy pontot tegyen a négy évtizede tartó megosztottsága végére. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó Colak azt mondta, a szemben álló felek akár jövő májusra, egy népszavazást követően megegyezhetnek a megállapodás szövegéről. "Óvatos derűlátás jellemez minket. Azt gondoljuk, hogy most közelebb vagyunk (a megállapodáshoz), mint bármikor máskor" - hangsúlyozta.

Ciprus megosztottsága folyamatos feszültségforrás Görögország és Törökország között, és az egyik akadálya Törökország európai uniós csatlakozásának.

Ciprasz a Davutogluval folytatott megbeszélését követően elmondta, hogy hazája - bizonyos feltételek teljesülése mellett - "pozitív fényben" látja Törökország európai integrációs törekvéseit.

A görög kormányfő kedden érkezett Isztambulba, ahol aznap este Davutogluval együtt megtekintette a Törökország-Görögország barátságos labdarúgó-mérkőzést. A meccset azonban beárnyékolta, hogy néhány török szurkoló kifütyülte a görög csapatot a párizsi merényletsorozat áldozatainak tiszteletére tartott egyperces csend alatt. Ciprasz szerdán utazott tovább Ankarába, ahol még Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is megbeszélést folytat.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×