eur:
388.66
usd:
361.64
bux:
68884.79
2024. május 8. szerda Mihály

Szlovénia is kerítést épít?

Miro Cerar szlovén miniszterelnök pénteken kijelentette, országa nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják oda a migránsokat. Eközben a osztrák hatóságok látszólag feladták a határ őrizetét a szlovén határon, Spielfeldnél, ahonnan több ezer migráns indult meg gyalog Ausztria belseje felé.

Miro Cerar a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjújában azt mondta, a kerítésépítés is "egy opció", de a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni. A kormányfő szerint ha Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, Szlovéniának sem lesz más választása, de hozzátette, hogy egyelőre nincs erre utaló jel.

Cerar egyúttal élesen támadta Horvátországot, és azzal vádolta meg, hogy nem kezeli "európai módon" a migrációs válságot.

Zoran Milanovic horvát kormányfő visszautasította a szlovén bírálatokat, hogy Zágráb nem lenne szolidáris. Azt üzente Szlovéniának, tegye ugyanazt, mint Horvátország, szállítsa az osztrák határra a migránsokat.

A szlovén-osztrák határ felől péntek délután migránsok ezrei indultak meg gyalog, tömött sorokban a Grazba vezető 67-es főúton Ausztria belseje felé, miután az osztrák hatóságok látszólag feladták a határ őrizetét - tapasztalta az MTI tudósítója.

Az úttal párhuzamos vasúti töltésen is több száz menekült indult el gyalog Ausztriában. Erre azt követően került sor, hogy pénteken reggel újra kitörtek a migránsok a spielfeldi határállomáson kialakított tranzittáborból. Források szerint mintegy 1500 migráns tört ki.

Az osztrák hírügynökség szerint péntek reggel óta mintegy 6000-7000 menekült jött át Szlovéniából Ausztriába. Közülük több ezret az osztrák hatóságok képtelenek voltak regisztrálni. A rendőrség szerint több ezer migráns áttörését csak erőszakkal lehetne megakadályozni, az erőszak alkalmazása azonban nem jöhet szóba, különös tekintettel arra, hogy a migránsok között sok a nő és a gyermek.

Szintén pénteken Ranko Ostojic horvát belügyminiszter és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter együttműködésről állapodtak meg a migránsválság kezelését illetően. Arról határoztak, hogy amíg nem készül el a bródi (Slavonski Brod) téliesített tranzitközpont, addig a Berkasovo-Bapska határátkelőn Szerbia megerősíti a rendőri jelenlétét, hogy csökkentse a horvát határra nehezedő migrációs nyomást.

Ostojic elmondta, hogy a migránsok szerbiai regisztrációja egyben érvényes lesz a Horvátországon keresztül való áthaladásukra is. "Szerb kollégámmal egyetértettünk abban is, hogy a problémát ott kell kezelni, ahol ered, vagyis Görögországban, amelynek a jövőben be kell tartania az előírásokat" - hangsúlyozta.

Az Index.hr horvát híroldal beszámolója szerint még mindig nagy a migrációs nyomás Horvátország keleti határán, Bapska körzetében, amelynek szerb oldalára, Berkasovóra egész éjjel érkeztek a migránsok autóbuszokkal.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 222 501 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Csütörtökön 6500 migráns érkezett az országba. Az opatovaci befogadóállomáson 3000 ember éjszakázott. A migránsokat vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják a szlovén határra.

Thomas de Maziere német belügyminiszter pénteken közölte, hogy a tervezettnél korábban, már a hét végén életbe lép Németországban a menekültügyi eljárás gyorsításáról szóló törvény, s így már a jövő héten elkezdődhet az elutasított menedékkérők kitoloncolása az országból. A kitoloncolás nem a szövetségi kormány, hanem a német tartományok feladata, de Berlin támogatást fog nyújtani a tartományoknak - tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott pénteken Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a német kormány menekültügyi főkoordinátora. Altmaier ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Európában "minél több kerítés épül, annál nagyobb a szenvedés". "Európának gondoskodnia kell róla, hogy a (menekültek) mozgása és beáramlása rendezett és szervezett módon zajlik" - tette hozzá.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió pénteki műsorában ugyanakkor úgy vélte, a kerítések biztosíthatják a határok védelmét, s a kérdés az, hogy az egyes országok akarnak-e kerítést építeni vagy nem.

A tárcavezető egy, a magyar-szerb határon létesített kerítés hasznosságát firtató kérdésre válaszolva kifejtette: ha igazak lennének a kerítések hatékonyságát bíráló állítások, akkor nem funkcionálna a határvédelem a bolgár-török valamint a spanyolországi határszakaszokon, ahol már régen megépült a kerítés.

Kurz szerint Európának nem kellene Törökországtól függővé tennie a menekültválsággal kapcsolatos küzdelmét. Álszent dolog, hogy Európa nyitottnak mutatkozik a menekültek előtt, azonban egyúttal fizetni akar Törökországnak azért, hogy tartóztassa fel az embereket - mondta a miniszter és úgy vélte: Európának önállóan kell megvédenie az unió külső határait.

Svédországban a kormánykoalíció és az ellenzék jelentős része pénteken abban állapodott meg, hogy szigorítják a menedékkérők befogadására vonatkozó szabályokat. Ennek részeként a továbbiakban határozott időre szóló tartózkodási engedélyt állítanak ki a menedékkérőknek, és a hatóságok az eddigieknél rövidebb átfutási idővel fogják elbírálni a menedékkérelmeket, illetve hamarabb fogják kitoloncolni azokat, akiknek a kérelmét elutasították.

Az előző hét vége óta naponta átlagban közel tízezer, összesen majdnem 50 ezer migráns érte el Görögország partjait; ilyen sok érkezőre még nem volt példa - közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×