eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tagadta a vádakat Caracas letartóztatott ellenzéki főpolgármestere

Megalapozatlannak és törvénytelennek nevezte az ellene felhozott vádakat Caracas letartóztatott ellenzéki főpolgármestere.

Antonio Ledezmát csütörtökön vették őrizetbe a Sebin titkosszolgálat ügynökei. Felesége szerint az ügynökök bántalmazták a férjét, majd ismeretlen helyre vitték. Nicolás Maduro venezuelai elnök azt közölte, hogy Ledezmát államcsínyre való összeesküvésben való részvétel vádjával vették őrizetbe az ügyészség kezdeményezésére. "Bíróság elé fogják állítani az ország békéje ellen elkövetett bűneiért" - jelentette ki.

A letartóztatott főpolgármester ügyvédje szombaton védence nevében nyilatkozatban utasította el a vádakat. Omar Estacio hangsúlyozta, hogy a védelem jogi lépéseket kíván tenni a letartóztatás ellen. Antonio Ledezmát az egyik caracasi börtönben tartják vizsgálati fogságban.

A főpolgármester néhány nappal ezelőtt az aláírói között volt annak - az ellenzék által megfogalmazott - dokumentumnak, amely egy esetleges hatalomváltás lehetőségét taglalja a belpolitikai és gazdasági válság sújtotta dél-amerikai országban.

A politikust 2008-ban választották meg Caracas élére. Azóta a kormányzó szocialista párt csaknem összes jogkörétől megfosztotta a polgármestert, és egy újonnan létrehozott kormányzati szervre ruházta át őket. Tiltakozásul Ledezma éhségsztrájkot kezdett, és azzal vádolta a kormányt, hogy ellehetetleníti a megválasztott tisztségviselőket.

Ledezma őrizetbe vétele előtt egy nappal Caracasban az ellenzék egy másik jeles alakjának, Leopoldo Lópeznek az egy évvel ezelőtti letartóztatására emlékeztek tüntetők, akik a Népi Akarat (VP) vezetőjének és valamennyi politikai fogolynak a szabadon engedését követelték.

Maduro elnök - akárcsak 2013-ban elhunyt elődje, Hugo Chávez - újból és újból állítólagos meghiúsított puccskísérletek hírével áll elő. Ezeket az államfő szerint az ellenzéki jobboldali erők, valamint szövetségeseik, az Egyesült Államok és Kolumbia szervezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×