eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Õszinte és nehéz magyar-lengyel beszélgetés

Magyarország továbbra is eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett - jelentette ki Orbán Viktor tegnap Varsóban. A lengyel miniszterelnök - közös sajtótájékoztatójukon őszinte és nehéz beszélgetésről számolt be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása nyomán utazott Orbán Viktor miniszterelnök Varsóba, hogy Ewa Kopacz, lengyel kormányfővel is tárgyaljon, az egyeztetést követő sajtótájékoztatón pedig kijelentette, hogy Magyarország részéről továbbra is fennáll a lengyel-magyar barátság melletti eltökéltség. Az MTV felvételét hallják.

"Magyarország és Lengyelország mindig is szabadságszerető népekként és országokként tekintett, tekintettek egymásra."

Ukrajnáról szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország üdvözli a második minszki megállapodást, és támogatja azt az európai egységet, amely erre épül.

"Ez az európai egység alapja és Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja és a miniszterelnök asszony, illetve Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra."

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a következőképp fogalmazott:

"Õszinte és nehéz beszélgetést folytattunk az Európai Unió és a visegrádi országok Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú."

A lengyel miniszterelnök országa szempontjából alapvetőnek minősítette "Oroszország Ukrajna elleni agressziójának" elítélését, és hangsúlyozta: ugyanolyan fontos a visegrádi együttműködés is. Kijelentette: "Magyarország és Lengyelország mindig veszített, amikor a nemzetközi politikában a jogot az erőszak váltotta fel".

Jaroslaw Kaczynski a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke elutasította az Orbán Viktorral való találkozóra szóló meghívást, mert úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök a német kancellárhoz és a francia elnökhöz hasonlóan "rombolja az európai szolidaritást".

A Lengyel Gazdasági Kamara viszont átadta az Arany Ernyő-díjat Orbán Viktornak, amelyet olyan személyiségeknek ítélnek meg, akik jelentősen hozzájárultak az európai és a lengyel gazdaság fejlődéséhez.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×