Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Iszlám Állam apokalipszishívő szekta is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet Dabiq című angol nyelvű propagandamagazinjának legfrissebb számából arra lehet következtetni, hogy a szervezet valójában egy apokalipszishívő szekta, amely azért üzen hadat mindenkinek, aki nem közülük való, hogy előbbre hozza a világvégét - derül ki a CNN szerdai elemzéséből.

Az Iszlám Állam kikiáltása óta a terrorcsoport egyre több ellenséget teremtett magának, tekintet nélkül arra, hogy azok, akiket megtámad, keresztény vagy iszlám vallásúak. Az elemzés szerint a probléma ott kezdődik, hogy racionális szervezetként tekintenek az IÁ-ra, de ahogy a magazinban írottakból kiderül, a terrorszervezet egy apokalipszishívő szekta, amely abban hisz, hogy a világvége közel van, és csak felgyorsítja annak bekövetkeztét.

A magazin neve a szíriai Dabik városra utal, ahol Mohamed próféta állítólag megjósolta az iszlám hadainak Róma feletti győzelmét, amely az idők végét és az igaz iszlám eljövetelét hozza el. Az IÁ tagjai a nyugati, többségükben keresztény vallású hatalmakat gyakran Rómának nevezik, utalva a világ vallási felosztottságára Mohamed próféta korában.

A magazin legfrissebb számában azt írják, hogy "amint a világ az al-Malhama al-Kubra (a dabiki nagy csata) irányába tart, az események puszta megfigyelésének lehetősége elveszett". Kijelentik továbbá: a muszlimok el fogják hagyni otthonaikat, hogy a Kalifátus területén éljenek, és a külföldön élő muszlimokat a Nyugat először elkülöníti, majd a kereszténység és a demokrácia igájába taszítja.

Ez annyit jelent, hogy az IÁ értelmezésében vagy az ő vagy a "keresztesek" és hitetlenek oldalán lehet állni - fejti ki a CNN.

Amikor 2014 novemberében meggyilkolták az amerikai Peter Kassig segélymunkást, az IÁ maszkos hóhérja azt mondta, "eltemetjük az első keresztest Dabikban, és lelkesen várjuk, hogy a hadseregetek többi része is megérkezzen."

A nyugatiak "keresztes" megnevezése egyrészt utalás a keresztény vallásra, másrészt felszólítás az IÁ által elfoglalt területek megtámadására. Más szóval a szélsőségesek Dabik nyugati invázióját akarják kiprovokálni, hogy az által megvalósuljon a próféta jövendölése - állapítja meg a CNN.

Jessica Stern és J. M. Berger terrorizmusszakértők új könyvükben arra következtetnek, hogy "sok más apokalipszishívő csoporthoz hasonlóan az IÁ is úgy tekint magára mint a jó és gonosz közti kozmikus összecsapás részesére, ahol a morális értékek nem számítanak".

A The Atlantic című internetes napilapban megjelent, "Mit akar az IÁ valójában" című írásban Graeme Wood úgy vélekedik, hogy "az IÁ virtuálisan minden főbb döntését és intézkedését a +profetikus módszer+ alapján hozza, amely Mohamednek és próféciájának részletes követését jelenti". Külön megjegyzi, hogy az Egyesült Államok már alábecsüli a szélsőségeseket, mert úgy tesz, mintha nem egy olyan vallási, "ezredéves" csoportról lenne szó, amelynek a teológiáját meg kell érteni ahhoz, hogy szembe tudjanak vele szállni.

Bármennyire nevetségesnek hangzik is, az IÁ igen komolyan veszi Mohamed Dabikot érintő próféciáját - állapítja meg a CNN. Ahogy azt a propagandamagazinban korábban írták, szerintük a iszlám nem békés, hanem a kard vallása, és bárkit megölnek, akiről feltételezik, hogy Allah által kijelölt útjukban áll.