eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella

Merkel: lehet szó a szankciók feloldásáról, ha betartják a tűzszüneti megállapodást

Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldásáról is lehet tárgyalni, ha betartják a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodást - mondta a német kancellár egy keddi interjúban.

Angela Merkel a berlin-brandenburgi Inforadiónak (RBB Inforadio) adott interjúban kiemelte, hogy lehet szó a szankciók feloldásáról, de előbb végre kell hajtani a kelet-ukrajnai szakadárok, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői által múlt pénteken aláírt tűzszüneti megállapodásban szereplő 12 pontos tervet.

"Most tetteket akarunk látni, ami azt jelenti, hogy a terv önmagában nem elég" - szögezte le a német kancellár.

Hozzátette: az EU világossá tette, hogy mindaz, ami Kelet-Ukrajnában történik "és remélhetőleg hamarosan véget ér, Ukrajna területi egységének megsértését jelenti, és olyan mértékű együttműködés az úgynevezett szakadárok és Oroszország között, amit nem tartunk helyesnek."

A tárgyalás lehetősége ugyanakkor továbbra is nyitva áll, és jelenleg is zajlanak tárgyalások azzal a céllal, hogy Oroszország számára elfogadható legyen az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodása. "További tárgyalásokat is folytatunk majd, de először végre kell hajtani a 12 pontos tervet" - mondta Angela Merkel.

Arra a felvetésre, hogy a szankciók a német gazdaságnak is ártanak, azt mondta, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása, de valahogy mégis reagálni kell a Moszkvával kialakult "súlyos nézeteltérésre", és arra, hogy a szakadárok "teljesen nyilvánvalóan" orosz támogatást kapnak. A reagálás eszköze pedig az Oroszországot sújtó szankciók sora, amelyek ugyan a német gazdaságot is érintik, de a reakció elmaradása még súlyosabb következményekkel járna. Ezért "cselekszünk, de azt is világossá tesszük, hogy természetesen feloldjuk a szankciókat, ha helyreáll a rend" - mondta a német kancellár az RBB Inforadiónak.

A tűzszüneti megállapodás egyebek között azt tartalmazza, hogy ki kell vonni Ukrajna területéről a "törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat", és a Donyeck és Luhanszk megye "különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvénnyel összhangban meg kell rendezni ezeken a területeken az előre hozott helyhatósági választásokat".

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×