Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koreai-félsziget: "retorikai háború"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs közvetlen háborús veszély a Koreai-félszigeten, éppen ezért Magyarország nem vezetett be és nem is tervezi utazási figyelmeztetés kiadását Dél-Koreára - mondta Martonyi János külügyminiszter.

A higgadtság és a nyugalom a legjobb válasz az észak-koreai provokációra - mondta Martonyi János külügyminiszter a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről. Phenjan hónapok óta fenyegetőzik és háborút emleget, egyebek közt kijelölte az első csapások célpontjait, megszakította a forró drótot déli szomszédjával, bezárta a közös déli északi különleges gazdasági övezetet.

Magyarország nem vezetett be és nem is tervezi utazási figyelmeztetés kiadását Dél-Koreára - mondta a magyar külügyminiszter, aki ezt azzal indokolta, hogy az csak Phenjannak kedvezne, ha utazási korlátozással sérülnének a koreai köztársaság kulturális és gazdasági kapcsolatai.

Nam Gwan-Pyo a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete retorikai háborúnak nevezte a phenjani lépéseket, hozzátéve, hogy hazájában nem okozott zavart az északi kardcsörtetés, az gazdasági-társadalmi élet a szokott módon zajlik.

"Országom teljes mértékben felkészült a legrosszabb eshetőségekre is, amit az észak-koreai vezetés elhibázott lépései okozhatnak. Nem kell aggódnia egyetlen Dél-Koreába utazó fiatalnak sem a biztonság miatt, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az északi rezsimmel a párbeszéd a tárgyalóasztalnál folytatódjon a kölcsönös tisztelet jegyében."

Martonyi János és Nam Gwan-Pyo koreai nagykövet délelőtt kulturális-oktatási megállapodást írt alá. Várhatóan ettől az évtől kezdve 100-100 koreai és magyar 18 és 30 év közötti fiatal vállalhat 3 hónapos munkát kedvezményes feltételek mellett a másik országában tanulmányai vagy vakációja alatt.