eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Meghalt egy francia katona Maliban

Életét vesztette egy francia katona Maliban egy, az ország déli része felé haladó iszlamista fegyveres csoport gépkocsioszlopa elleni helikopteres támadásban - jelentette be szombaton Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter. Korábban amerikai források adtak tájékoztatást egy francia helikopter kilövéséről.

A francia védelmi miniszter elmondta: a támadás péntek délután 4 óra körül történt, a mali hadsereget segítő francia erők "több terrorista egységet megsemmisítettek" és "megállították előrenyomulásukat". "Ebben a heves harcban egy pilóta halálosan megsebesült" - közölte Le Drian.

A tisztet a legközelebbi egészségügyi központba, Mopti kórházába szállították, ahol belehalt sérüléseibe. A miniszter közlése szerint a Gazelle típusú helikopter pilótáját gyalogsági kézifegyverrel sebesítette meg egy iszlamista.

Nemzetközi csapattelepítés

A nyugat-afrikai országok közössége (ECOWAS) szombaton engedélyt adott arra, hogy a szervezethez tartozó államok haladéktalanul csapatokat küldjenek Maliba, amelynek északi részét hónapok óta szélsőséges iszlamista fegyveresek tartják ellenőrzésük alatt.

Kadre Desiré Ouedraogo, az ECOWAS végrehajtó szervének elnöke egy nappal azt követően jelentette be a döntést, hogy Mali törvényes vezetésének kérésére Franciaország a kormányerők mellett bekapcsolódott az al-Kaidához is kötődő fegyveres csoportok elleni küzdelembe.

Az ECOWAS már hónapokkal ezelőtt tervet készített arra, hogy nemzetközi katonai beavatkozással próbálják segíteni a konfliktus megoldását a tagjai közé tartozó országban, de tényleges lépésekre még nem kerülhetett sor, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsa csak a múlt év végén adta áldását a
javaslatra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×