eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Newt Gingrich is visszalépett az elnökjelöltségtől

Newt Gingrich volt amerikai képviselőházi elnök hivatalosan is bejelentette, hogy visszalép a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemtől.

"Ma felfüggesztem a kampányomat. A kampány felfüggesztése azonban nem jelenti az állampolgárságom felfüggesztését is" - közölte a politikus, rámutatva, hogy aktív marad az amerikai politikában.

Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor április eleji visszalépése óta egyértelmű, hogy a republikánusok elnökjelölti posztjának várományosa Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó. Rajta kívül már csak a teljesen esélytelen Ron Paul texasi képviselő maradt versenyben azért, hogy a novemberi választáson Barack Obama elnök kihívója lehessen.

A 69. évében járó politikus, aki az 1990-es években a "republikánus forradalom" arca volt, az elnökjelöltségért folytatott küzdelem során mindössze két államban (Dél-Karolinában és Georgiában) végzett az első helyen (a még versenyben maradt Paul egyben sem), és 4,3 millió dolláros mérleghiánnyal zárta a kampányát. Gingrich már hetek óta félgőzzel sem korteskedett, és választási csapatának nagy részét is szélnek eresztette.

Gingrich, aki a jelöltállási küzdelem első fordulója, a január 3-án megtartott, New Hampshire-i caucusok előtt rövid ideig még a népszerűségi lista élén állt, súlyos imidzsromboló támadásokat szenvedett el az amerikai választási küzdelem új szuperfegyvereitől, a "super PAC"-ektől, (politikai szuper-akcióbizottságoktól) amelyek "független" csoportosulásokként korlátlan összegeket költhetnek az általuk támogatott jelöltek politikai ellenfeleinek lejáratására.

A legerősebb "super PAC"-et idén a leggazdagabb jelölt, Romney hívei állították fel. A republikánusok - a most már tét nélkülivé vált - előválasztási maratonjuk következő fordulóját jövő kedden tarják, amikor az ellenzéki párt indianai, észak-karolinai és nyugat-virginiai támogatói fejezhetik ki akaratukat az Obamával szemben kiállítandó elnökjelölt személyével kapcsolatban.

Romney a jelenlegi állás szerint 841 küldött szavazatára számíthat a republikánusok augusztusi országos fordulóján, ahol hivatalosan is megválasztják párt elnökjelöltjét. Ez több mint a 11-szer annyi, mint a Paul mögött álló delegátusok száma. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1144 szavazatra lesz szükség.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×