eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Moszkva támogatna egy ultimátumok nélküli BT-döntést Szíriáról

Oroszország támogatna egy Szíriával kapcsolatos javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), de csak olyat, amely nem ad ultimátumot Bassár el-Aszad elnök rendszerének - mondta csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A politikus, aki a héten már többször nyilatkozott a kérdésről, most kirgizisztáni hivatalos látogatásán beszélt az orosz álláspontról. Hangoztatta, hogy Moszkva a BT-ben megszavazna egy olyan dokumentumot, amely támogatná Kofi Annanak, az Arab Liga és az ENSZ Szíriával tárgyaló különmegbízottjának béketervét.

Lavrov nem tért ki arra, hogy szavai egy BT-határozatra vagy egy testületi nyilatkozatra vonatkoznak-e, csak azt hangsúlyozta, hogy a dokumentum nem tartalmazhat ultimátumot vagy fenyegetést. Hozzátette, "jó lenne, ha konszenzusra jutnának, hogy segítsék Annan küldetését, és kerülnék az ultimátumot, ami csak tovább fokozná a feszültséget".

Oroszország és Kína már kétszer vétót emelt a BT-ben a szíriai elnök rendszerét elítélő határozat ellen, amely szankciókkal büntette volna Damaszkuszt a felkelők elleni, eddig tízezer halálos áldozatot követelő megtorlások miatt. Oroszország ugyanakkor erősen támogatja Kofi Annan béketervét, egyben sürgette Asszad elnököt, hogy tegye meg az első lépést a vérontás leállítására.

Az orosz diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy a szíriai kérdés rendezése érdekében tett bármilyen lépés célja kizárólag Annan küldetésének segítése lehet, és nem szabad ultimátumokkal vagy fenyegetésekkel aláásni ezt a folyamatot. A külügyminiszter, a Szíria barátai csoportra utalva, újfent kijelentette, hogy sajnos, néhány állam mégis kész lenne erre.

Lavrov szerint a múlt vasárnap Isztambulban tartott Szíriai barátai konferencián olyan állásfoglalások hangzottak el, amelyek célja az volt, hogy eltántorítsák a szíriai ellenzéket az Annan-tervben vállalandó kötelezettségeik betartásától.

Bassár el-Aszad a héten beleegyezett egy Annan közvetítésével április 10-től kezdve életbe lépő tűzszünetbe. Ez lenne a fő eleme az Annan által kezdeményezett hatpontos tervnek. Ehhez szükség van a kormánycsapatok visszavonására a városokból, amit követnének az ellenzéki fegyveresek hasonló lépései. Ezt követően a felek tárgyalásokat kezdenének a politikai rendezés érdekében.

Az orosz külügyminiszter most azt mondta, hogy az Isztambulból jövő üzenetek egészen mást sugalltak.

A török nagyvárosban tartott értekezleten Szaúd-Arábia és Katar azt akarta, hogy fegyverezzék fel a szíriai ellenzéket, amit a Nyugat továbbra is ellenez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×