eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Több mint kétszáz jelölt van a Nobel-békedíjra

Majdnem rekordszámú nevezés érkezett az idei Nobel-békedíjra: a hétfői oslói bejelentés szerint 188 személy és 43 szervezet közül választják majd ki az idei győztest.

Az eddigi rekordot tavaly érték el: akkor 241 jelölt volt a kitüntetésre.

A nevezettek kiléte elvileg titkos - kivéve, ha maguk a jelölő személyek, vagy szervezetek hozzák nyilvánosságra javaslatukat. Innen tudni, hogy idén például a Nobel-békedíj esélyesei között van Bill Clinton volt amerikai elnök, Helmut Kohl egykori német kancellár, a német egység megteremtője, illetve Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő. De a jelöltek listáján szerepel a szintén börtönben lévő Bradley Manning amerikai katona, aki a vádak szerint mintegy 260 ezer diplomáciai táviratot adott ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak, s ezzel az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányának kiindítója volt (miközben mások tette miatt a sajtószabadság egyik szimbólumának tekintik őt), valamint - minden belső válság ellenére - az Európai Unió. S jelölték Gene Sharp amerikai politológust, az erőszakmentes küzdelem teoretikusát, akinek művei hatással voltak a tavalyi arab megmozdulások, az "arab tavasz" egyes kulcsszereplőire, valamint az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót is.

Az idén egyébként viták középpontjába került a Nobel-békedíj kiosztása: a Stockholm megyei közigazgatási tanács - az a szerv, amely a svéd főváros alapítványait és érdekszövetkezeteit felügyeli - nemrégiben hivatalosan felkérte a Nobel Alapítványt, válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a békedíj már nem tükrözi az 1896-ban elhunyt alapító akaratát. Egy norvég kutató ugyanis emlékeztetett, hogy Alfred Nobel annak idején "a béke bajnokai díjának" nevezte a kitüntetést. Ez szerinte egyértelműen a békemozgalomra vonatkozik, amely olyan új világrend kialakítására törekszik, ahol a nemzetek biztonságosan lemondhatnak a fegyverekről.

A norvég parlament által saját kebeléből választott jelölő bizottság azonban - különösen a II. világháború óta - kiterjesztette a díjat környezetvédelmi, humanitárius és egyéb törekvésekre is. 2007-ben például az éghajlatváltozás ellen küzdő Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ megfelelő bizottsága kapta a díjat, míg 2009-ben Barack Obama amerikai elnököt találták rá érdemesnek a nemzetközi diplomácia támogatására tett "rendkívüli erőfeszítéseiért".

A békedíj győztesének személyét minden év októberében hozzák nyilvánosságra, s a Nobel-díjakat december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×