eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Van-e jövője a kapitalizmusnak?

A mai a Davosi Világgazdasági Fórum első teljes napja. A svájci üdülőhelyen évente találkozót adnak egymásnak a globális üzleti, politikai és kulturális elit tagjai, hogy a világ nagy problémáiról vitázzanak - az idén 2600 résztvevőre számítanak. A mostani vezető téma egyértelműen az elhúzódó pénzügyi és gazdasági válság.

Négy éve tart a pénzügyi és gazdasági visszaesés, és egyre mélyül a szakadék a gazdagok, a szegények és a lecsúszó középosztály között a világ több országában, ami egyre nagyobb társadalmi feszültségekhez vezet. Miközben Európa súlyos adóssággondjaival küszködik, borúsak maradnak a gazdasági kilátások. A világgazdaság jövőjéről annyira nehéz bármit is jósolni, hogy Davosban a szervezők elhalasztották az egyik szokásos eseményt: a jövő évi prognózisról szóló beszélgetést.

A svájci üdülőhelyre érkezett sok üzleti vezető már-már úgy érzi, hogy maga a kapitalizmus került veszélybe - ezt sugallta a nyitóesemény címe is: van-e jövője kapitalizmusnak?

Ha nem oldják meg a mostani válsághelyzetet, akkor az üzleti világnak fel kell készülnie az olyan kapitalizmus-modellek győzelmére, mint például ami Kínában működik - mondta David Rubinstein, a Carlyle Group nevű befektetőcsoport alapítója.

Angela Merkel német kancellár értésre adta: ha rajta múlik, nem esik szét a valutaunió és "a dolgok nagy újragondolására" sürgette az eurózóna államait. "Új munkahelyeket teremtő, strukturális reformokra van szükség" - mondta felszólalásában, amellyel valójában a piacokat győzködte, hogy Európa biztonságos befektetés. "Az üzenet az, hogy lépéseket teszünk, és nem kifogásokat keresünk" - mondta. Elismerte, hogy "feszültség alakult ki" az eurozónán belüli és az azon kívüli uniós tagállamok között, és azt sürgette, hogy a decemberi EU-csúcson hozott pénzügyi megállapodás elemeit vegyék be a nemzeti alkotmányokba.

Christine Lagarde, az IMF vezetője szerint a piacoknak az adna erős jelzést, ha összeolvasztanák az ideiglenes és az állandó európai pénzügyi mentőalapot, hogy 500 milliárd euróra növekedjen a rendelkezésre álló pénzösszeg. Ez azért is fontos, hogy a Görögország hitelezőivel folyó tárgyalások ne fussanak zátonyra. Igen ám, de ezt az európai adófizetők állnák, amit Merkel elutasít.

A sötét hangulatot a feltörekvő gazdaságok teljesítménye oldhatja valamelyest: a szerdai beszélgetésen, ahol a panelban résztvevők nevét nem szabad idézni, egy ázsiai miniszter azt mondta: Ázsiában él a világ középosztályának 23 százaléka. 2030-ra már háromszor ennyien lesznek és nagyfogyasztókká válnak, ami felpörgeti a gazdasági növekedést. Sok nyugati azonban ennél hamarabb szeretné látni a válság végét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×