eur:
390.44
usd:
359.87
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A pusztítás nyomait nézik palesztinok egy újabb izraeli légicsapást követően Rafahban 2024. április 29-én. A Gázavárost és a Gázai övezet déli határán fekvő Rafahot ért légicsapásoknak összesen 23 halálos áldozata van. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajtott végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Mohamed Dzsahdzsú

Nem hagyta szó nélkül a Hamász az izraeli evakuációs felszólítást

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt városából, Rafahból.

A térségben tervezett szárazföldi hadművelet előkészítése érdekében szórólapokon, hangüzenetekben és telefonhívásokkal távozásra szólították fel a várostól keletre fekvő, és az Egyiptommal szomszédos lakónegyedekben élőket. Arra utasították a civileket, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére. Az IDF becslése szerint mintegy százezer palesztin él az evakuálásra felszólított területeken. Az IDF bejelentette, hogy korlátozott műveletre, és nem Rafah elfoglalására készül.

A BBC szerint

100 000 embert érint az evakuálás.

A civilek elköltöztetéséről az IDF tájékoztatta a nemzetközi és a palesztin segélyszervezeteket. A hadsereg szóvivője azt közölte, hogy kiterjesztik a humanitárius övezetet al-Mavaszira, ahol sátorvárost állítottak fel, élelmiszerraktárakat emeltek, és létrehoztak egy tábori kórházat is. Arról is beszámoltak, hogy a kiürítés fokozatosan, a változó helyzetértékeléseknek megfelelően fog haladni.

Izrael azt reméli, hogy a lakosság távozása meggyőzi az Egyesült Államokat a rafahi szárazföldi hadművelet támogatásáról.

Reagált a Hamász

Az izraeli hadsereg Rafahban kiadott evakuálási utasítása veszélyes eszkaláció, amely következményekkel fog járni - közölte hétfőn Számi Abu Zuhri, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magasrangú tisztségviselője.

"A megszállók mellett az Egyesült Államok kormánya felelős ezért a terrorista tettért"

- nyilatkozta Zuhri a Reuters hírügynökségnek az izraeli-amerikai szövetségre utalva.

A Rafahra vonatkozó evakuálási utasításra reagálva a Hamász és Katar, a gázai konfliktus legfontosabb közvetítője is arra figyelmeztetett, hogy az egyiptomi határon fekvő Rafah megszállása zsákutcába juttathatja a tűzszüneti tárgyalásokat.

Zsákutcában a tárgyalások

Az egyiptomi kormányhoz közeli Al-Qahera News hírtelevízió hétfőn egy magas beosztású forrásra hivatkozva közölte, hogy zsákutcába jutottak az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások a Hamász Kerem Salom-i átkelő elleni rakétatámadása miatt. Az egyiptomi fél intenzívebb tárgyalásokkal próbálja megfékezni az Izrael és a Hamász között eszkalálódó helyzetet - tudatta a csatorna.

Folytatódik a segélyezés

Cáfolta a rafahi határátkelő lezárásáról szóló híreszteléseket hétfőn egy egyiptomi biztonsági forrás, hozzátéve, hogy az átkelőn humanitárius segélyszállítmányok is átjutottak az övezetbe.

"Folytatódik a munka a rafahi átkelőnél, az egyiptomi kapu is megnyílt a civileket szállító buszok előtt" - áll a gázai határőrség által kiadott közleményben.

Az egyiptomi vörösfélhold tisztségviselője közölte, hogy eddig 40 egészségügyi és humanitárius szállítmánnyal megrakott teherautó lépte át a határt a hétfői napon, és további 250 teherautót terveznek küldeni. Hétfőn több mint ezer ember kelt át a Gázai övezetből Egyiptomba, köztük 800 palesztin - közölte a szervezet, hozzátéve, hogy a Gázai övezetbe tartó 25 dolgozójuk már átkelt a határon.

(A nyitóképen: A pusztítás nyomait nézik palesztinok egy újabb izraeli légicsapást követően Rafahban 2024. április 29-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×