eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Brit választások: súlyos liberális veszteségek

A brit kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberális Demokraták súlyos veresége és az előző kormányt adó ellenzéki Munkáspárt jelentős angliai erősödése körvonalazódik a csütörtöki nagy-britanniai részleges helyhatósági és tartományi parlamenti választások péntek délelőtti részeredményeiből, amelyek a skóciai törvényhozásban a függetlenségért kampányoló Skót Nemzeti Párt (SNP) komoly térnyerését is valószínűsítik.

A skót kormányt 2007 óta kisebbségben vezető SNP első embere, Alex Salmond tartományi miniszterelnök pénteken máris kijelentette, hogy pártja a következő négy évben ki akarja írni a helyi népszavazást Skócia függetlenségéről.

Az SNP központi politikai célkitűzése a referendum a Nagy-Britanniát létrehozó, több mint három évszázados angol-skót unió felbontásáról. A párt elszakadási programja az önálló skót állam finanszírozását elsősorban az északi-tengeri lelőhelyekről felszínre hozott nyersolajra alapozná. Az SNP-nek már az 1970-es években az volt az egyik politikai jelszava, hogy az északi-tengeri olaj "Skócia olaja".

A jelenlegi, 100 dollár feletti olajárakat figyelembe véve - és feltételezve, hogy az északi-tengeri olajjövedelmek zöme Skóciában maradna - ez gazdaságilag egyelőre reális elképzelésnek tűnik, ugyanakkor iparági szakértők a térségi mezők hozamának gyors apadását jósolják. A brit tengeri olajkitermelői szövetség egy korábbi előrejelzése szerint az északi-tengeri talapzatból kitermelhető nyersolaj mennyisége a jelenlegi napi 3 millió hordóról 2020-ig egymillió hordó alá csökken.

Az angliai helyhatósági választások a tavaly májusi választási vereségig 13 éven át kormányzó Munkáspárt támogatottságának jelentős erősödését mutatják. A Labour több nagyváros tanácsában átveheti az irányítást, köztük az észak-angliai Sheffieldben. A sheffieldi fordulat jelentőségét az adja, hogy a Liberális Demokraták vezére, Nick Clegg - a konzervatívokkal koalícióban alkotott jelenlegi brit kormány miniszterelnök-helyettese - Sheffield képviselője a brit parlamentben, és az iparváros tanácsában eddig a liberálisok voltak többségben.

Clegg péntek délelőtt a BBC-nek kijelentette: úgy tűnik, hogy a hatalmas államháztartási hiány lefaragását célzó súlyos költségvetési megszorításokért a választók elsősorban a liberálisokat büntetik, mivel a párt szavazóit a költségvetési konszolidációs program "a Thatcher idején történtekre emlékezteti".

Clegg ezzel Margaret Thatcher korábbi konzervatív miniszterelnök három évtizeddel ezelőtt végrehajtott kíméletlen gazdaságátalakító programjára utalt.

A BBC pénteki becslése szerint az angliai tanácsi választásokon a Munkáspárt a voksok 37 százalékát kapta, a konzervatívok támogatottsága 35, a Liberális Demokratáké 15 százalék. Szakértői vélemények szerint ez a liberálisok legrosszabb helyhatósági választási eredménye azóta, hogy a párt a szociáldemokraták és az egykori Liberális Párt egyesülésével 1988-ban létrejött.

A helyhatósági és tartományi törvényhozási választásokkal egy időben népszavazást is tartottak Nagy-Britanniában a parlamenti választási rendszer teljes átalakításáról. A reformot a Liberális Demokraták szorgalmazzák - a párt koalíciós kikötése volt a referendum kiírása -, de minden előzetes felmérés azt valószínűsíti, hogy a brit választók jelentős többséggel elvetették a reformkezdeményezést.

A népszavazás külön voksainak összeszámlálása csak péntek este kezdődik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×