eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Hetvenöt éve ég a vörös csillag a Kreml tornyán

A moszkvai Kreml Szpasszkaja tornyán 75 évvel ezelőtt, 1935. október 25-én gyulladt ki az első vörös csillag, majd egy héten belül további három a védőfal más tornyain, s ezek azóta egyetlen egyszer aludtak ki: amikor a második világháború után javításra szorultak.

A híres óratorony mellet a további három vörös csillag a Troickaja, a Nyikolaszkaja és a Borovickaja tornyon fénylik.

A csillagokat annak idején a cári címerben szereplő kétfejű sasok helyére szerelték fel.

Vázuk rézzel borított rozsdamentes acélból van, s eredetileg urali féldrágakövekből készült lapokból álltak, de ezek rosszul bírták az időjárás viszontagságait, s ezért 1937-ben, az októberi forradalom 20. évfordulójára rubinüvegből készültekre cserélték mind a négyet, s egyúttal a Vodozvodnaja torony csúcsára is építettek egy csillagot.

Az orosz kommunizmus e jelképeit a tornyok arányainak figyelembe vételével tervezték meg: a legkisebb az ágak vége között mérve 3, a Nyikolaszkaja és a Szpassszkaja tornyon lévő két legnagyobb 3,75 méter. Az egyenként mintegy egytonnás csillagokat úgy tervezték meg, hogy hatalmas, akár hurrikán erejű szélnyomást is kibírjanak és könnyedén forogjanak.

A csillagokat belülről éjjel-nappal lámpák világítják meg - vagyis soha nem alszanak ki -, fényüket üvegprizmák szórják egyenletesre. Az örökös világítás azért szükséges, mert különben nappal a rubinüvegből készült csillagok feketének látszanának, s még így is különféle segédeszközök - így tejüveg és átlátszó kristályüveg bélés - szükségesek ahhoz, hogy mindig vörösen világítsanak.

A 2-5 ezer wattos lámpák jelentős hőt termelnek, ezért a csillagokat a tornyokba épített ventilátorokkal kell néha hűteni. A tornyokba beépített különleges gépezetek végzik a csillagok rendszeres tisztogatását és - fél órán belül - a kiégett lámpák cseréjét, noha egy-két lámpa hiánya a szemlélő számára nem észlelhető. A karbantartás folyamatos: rendszeresen lemossák az egész konstrukciót, és például szükség esetén cserélik az üveglapokat. A Troickaja toronyban lévő központi vezérlő teremből folyamatosan szakértők kísérik figyelemmel a vörös csillagok működését.

A rendszerváltástól egészen mostanáig szó sem esett arról, hogy a Kreml és a moszkvai látkép szerves részévé lényegült csillagokat eltávolítsák, és helyükre újból kétfejű sasok kerüljenek. Csak a legutóbbi időben látott napvilágos ilyen javaslat, de a legtöbben - politikusok és az interneten megszólaló emberek - a csere ellen foglaltak állást.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×