eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Egyiptom orosz helyett francia búzát vesz

Az orosz búzaexport-tilalom próbára teszi a világ legnagyobb búzaimportőre, Egyiptom költségvetését és a lakosság tűrőképességét.

Az egyiptomi kormány a hét végén megállapodást kötött 240 ezer tonna francia búza megvásárlására. Az árverésen három szállítótól fogadtak el ajánlatot tonnánként 279,69 és 283,69 dollár közötti áron szeptember eleji szállításra. Az ár tonnánként 24,23 és 26,00 dollár közötti szállítási költséget tartalmaz. A legdrágább ajánlat 310 dollár volt, a legolcsóbb 279,60 dollár.

Az egyiptomi kormány egyszersmind közölte, hogy nem emelik a kenyér támogatott árát, jóllehet az ártámogatásra szóló, idei költségvetési előirányzat eredetileg átlagosan 200 dolláros búzaárral számolt. A korábbi évtizedekben a kenyér árának emelésére irányuló kormányzati próbálkozások nemegyszer éhséglázadásokhoz, zavargásokhoz vezettek Egyiptomban.

Egyiptom évente 14 millió búzát fogyaszt, és ennek körülbelül a felét importálja. A lakosság az elmúlt negyedszázadban megkétszereződött, 82 millióra. Az egyiptomiaknak az egyötöde napi egy dollárnál kevesebből él az ENSZ adatai szerint.

Múlt héten, csütörtökön meglódította a szabadpiaci búzaárakat Oroszország - a világ harmadik számú búzaexportőre - bejelentése, hogy decemberig szünetelteti a kivitelt a rendkívüli kánikula és a 130 éve nem látott aszály okozta termeléscsökkenés miatt. Pénteken azonban estek az árak, miután az orosz illetékesek közölték, hogy a már megkötött exportszerződéseket bizonyára teljesítik, ha majd az aratás befejezése után világosabb lesz a helyzet. Egyiptomnak 540 ezer tonnára van szerződése Oroszországgal augusztusi és szeptemberi szállításra.

A párizsi Euronext határidős piacán az ott irányadó, novemberi kontraktus 6,3 százalékos esés után tonnánként 209,50 dolláron zárt pénteken A chicagói árutőzsdén vékánként 7,25 dolláron végzett a malmi búza (ez tonnánként körülbelül 266 dollárnak felel meg) szeptemberi szállításra, 7,6 százalékkal olcsóbban, mint csütörtökön, habár így is több mint 70 százalékkal drágább, mint idei mélypontján, június elején, amikor 4,25 dollár volt. Mindenesetre az árak messze vannak a 2008-as, vékánként 13,34 dolláros rekordtól, főleg, mert a világtartalék most 50 százalékkal nagyobb búzából, mint a két évvel ezelőtti élelmiszerpánik idején.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×