eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A németek és a franciák húzhatják ki a görögöket a bajból

Hamarosan közvetlen anyagi segítséget nyújthat több EU-tagállam Görögországnak. Hivatalos döntés ugyan még nincs, de sajtóértesülések szerint Németország és Franciaország kormánygarancia mellett vásárolna több tízmilliárd euró értékben görög államkötvényeket.

Bár a görög miniszterelnök még most is állítja, hogy Athénnak nincs szüksége anyagi segítségre az Európai Uniótól és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, a piaci folyamatok állítólag nem alakulnak kedvezően Görögország számára, így egyre többen, főként az eurózóna tagállamai gondolják úgy, hogy anyagi támogatást kell adni Athénnak.

Több nemzetközi sajtóorgánum is úgy értesült, hogy Németország és Franciaország húzhatja ki a görögöket a bajból. Mégpedig úgy, hogy a német Kfw és a francia Caisse des Depots állami fejlesztési bank kormánygaranciát adna a kereskedelmi bankoknak arra, hogy görög államkötvényeket vásároljanak, akár 20-30 milliárd euró értékben.

Bár a görög állampapírok az elmúlt napokban rekordhozammal kecsegtettek, a kereskedelmi bankok eddig mégis úgy gondolták, hogy nem jelentenek biztonságos befektetést a kötvények. Ezért adna a német és a francia kormány garanciát a bankoknak.

A Wall Street Journal Europe szerint a két kabinet még nem döntött hivatalosan a segítségről, de ezt minél hamarabb meg kell tennie, a lap ugyanis úgy látja, a befektetők bizalma elfogyott Görögországgal szemben. Az európai uniós állam- és kormányfők a február közepi csúcstalálkozójukon nem adtak közvetlen pénzügyi támogatást Athénnak, holott sokan azt várták - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője.

"Az állam- és kormányfők azt remélték, hogy ez a támogatási nyilatkozat visszahozza a görög államot finanszírozó külföldiek bizalmát, úgy tűnik viszont, hogy ez nem így lett. Azóta már benne volt a levegőben, hogy előbb-utóbb nem maradhat el a pénzügyi segítség, egyelőre azonban döntés nincs. Az értesüléseket erősíti, hogy pénteken Athénban járt a Deutsche Bank vezérigazgatója, hétfőn pedig az EU pénzügyi- és gazdasági biztosa, Olli Rehn látogatott a görög fővárosba" - hangsúlyozta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×