Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emlékművet kap a londoni metróban lelőtt brazil férfi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Emlékművet kap Jean Charles de Menezes, az a fiatal brazil férfi, akit egy londoni metróállomáson lőttek le brit rendőrök, mert tévesen terroristának nézték.

A Stockwell megállónál a 27 éves korában megölt férfit mintázó mozaik kap helyet, miután a londoni közlekedési vállalat zöld utat adott a tervnek. A mozaik a Menezes emlékét őrző virágcsokrok és gyertyák, valamint újságkivágások helyét veszi át - számolt be a BBC internetes oldala (www.news.bbc.co.uk).

A brazil férfival 2005. július 22-én terrorelhárítók hét golyója végzett. A tragédiára egy nappal a londoni merényletek után került sor, a hatóságok egy feltételezett öngyilkos robbantó nyomában voltak.

Az ügyben folyó eljárás végeztével Menezes családja novemberben elfogadta a hat számjegyű kártérítést a rendőrségtől.

A lelőtt férfi unokatestvére örömét fejezte ki, hogy a metróállomás falán művészi alkotással emlékeznek meg rokonáról. A mozaik - Mary Edwards munkája - jövő évben kerülhet fel a Stockwell megálló falára.

"A fájdalom, hogy Jean megölése ügyében soha nem lesz igazság minden nap üldöz minket. De tudni azt, hogy emlékét a helyi közösség életben tartja ezen a mozaikon keresztül, olyan tisztelgés, amelyről nem is álmodhattunk" - mondta Vivian Figueiredo, Menezes unokatestvére.