eur:
388.38
usd:
360.72
bux:
68686.74
2024. május 7. kedd Gizella

Kína szabotázzsal vádolja a fejlett államokat

"Elszabotálják a klímaváltozás elleni harcról szóló nemzetközi megállapodást" - ezt nem más állítja, mint Kína, amely több más fejlődő országgal együtt a Nyugatot teszi felelőssé decemberi, koppenhágai klímacsúcs előtt. Korábban az ipari országok vezetői is lehetséges kudarcról beszéltek, de éppenséggel Kínát és Indiát okolták emiatt.

Az óra ketyeg, és Koppenhága előtt közel 200 ország próbál valamiféle előzetes alkut kötni arról, ki és mit tegyen a globális felmelegedés megfékezésére. A most folyó bangkoki tárgyalásokon próbálnak megállapodni egy 200 oldalas dokumentumról, de a megbeszéléseket heves viták kísérik.

"Azért nem haladunk, mert az ipari országokban nincs meg az akarat" - vádolta meg a Nyugatot Kína képviselője a klímatárgyalásokon. "Összehangolt módon meg akarják torpedózni a kiotói egyezményt" - tette hozzá Ju Csing-rai.

Megjegyzése azért is érdekes, mert a hamarosan lejáró kiotói alku az, amelyben egyes országok határértékeket vállaltak az üvegházi gázok emissziójának csökkentésére. Kína viszont azok között van, akik nem akarják, hogy gazdasági növekedésüket határértékek fékezzék. Peking és a 130 fejlődő országot összefogó, úgynevezett G77-es csoport a kiotóihoz hasonló új egyezményt akar, vagyis azt, hogy a fejlett világ fogja vissza szén-dioxid-kibocsátását, a fejlődő világot viszont ne kényszerítsék erre.

A szegényebb államok arra panaszkodnak: a nyugatiak olyan új alkut akarnak kikényszeríteni, amelyben ők csak minimális módon fogják vissza a melegházi gázemissziót, a fejlődő államokat viszont csökkentésre kötelezik.

Az Egyesült Államok, amely Barack Obama vezetése alatt jobban szimpatizál a törekvésekkel, mint George Bush idején, annyira azért nem puhított az álláspontján, hogy magára nézve kötelező nemzeti korlátozásokat fogadjon el egy globális egyezmény részeként.

Obama egyik energiaügyi tanácsadója azt mondta: nem hiszi, hogy az amerikai szenátus még Koppenhága előtt megszavazná a klímaváltozással foglalkozó új törvényt. Ezzel Obama lehetőségei jelentősen beszűkülnek az ENSZ-konferencián.

A gazdag országok - beleértve az Európai Unió tagjait - eddig nem álltak elő javaslattal arról, milyen mértékben csökkentenék az emissziót. Az ENSZ Kormányközi Bizottsága szerint az 1990-es szinthez képest 25-40 százalékos csökkentést kell elfogadniuk. A koppenhágai konferencia előtt már kevesebb, mint tíz tárgyalási nap maradt, és továbbra is kérdés: sikerül-e valamiféle megállapodást előkészíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×