eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem marad a családban Ted Kennedy szenátori posztja

Joseph Kennedy volt amerikai kongresszusi képviselő, az elhunyt Edward Kennedy unokaöccse hétfőn közölte, hogy nem indul a megüresedett szenátori mandátumáért.

A két hete meghalt Edward Kennedy 47 éven át volt Massaschusetts állam szenátora a washingtoni kongresszusban.

Halála után azonnal elkezdődött a találgatás, ki foglalhatná el helyét, távozásával ugyanis veszélybe került az ellenzéki obstrukció letöréséhez szükséges 60 fős demokrata többség a 100 tagú felsőházban.

A Demokrata Párt lehetséges szenátorjelöltjeként emlegették Joseph Kennedyt is, aki Robert Kennedy egykori igazságügy-miniszter (Edward Kennedy bátyja) legidősebb fia. Esélyesnek mondták az elhunyt szenátor özvegyét, Vicki Kennedyt is, aki szintén kizárta, hogy férje politikai örökébe lépjen.

Joseph Kennedy - aki korábban hat kétéves periódusban képviselte Massachusettset a szövetségi törvényhozásban - közölte: ő is szeretne segíteni azokon, akik megfelelő lakhatásra, tisztességes jövedelemre és egészségügyi ellátásra vágynak, de úgy érzi, leginkább azzal segítheti ügyüket, ha folytatja munkáját a Citizens Energy nonprofit vállalatnál. (A cég ingyenes fűtőolajat biztosít a szegény családoknak.)

Elemzők szerint Joseph Kennedynek nagy esélye lett volna nagybátyja posztjára, támogatták volna őt a massachusetts-i demokraták, valamint az egykor New York-i szenátorként az elnökséget megpályázó, 1968-ban meggyilkolt apja, Robert Kennedy hívei.

Bejelentésével kiszélesedik a szenátori posztra esetleg pályázók köre; három veterán massachusettsi kongresszusi képviselő - Michael Capuano, Edward Markey és John Tierney - ugyanis még korábban közölte, hogy megfontolja a poszt megpályázását, de a Kennedy-család tagja ellenében nem indulna.

Lehetségesnek tartja indulását a szenátori helyért Martin Meehan volt kongresszusi képviselő, a University of Massachusetts-Lowell rektora és Stephen Lynch képviselő. Az első vezető politikai tisztséget betöltőt demokrata politikus, aki - néhány napja - bejelentette, hogy megpályázza a posztot, Martha Coakley főállamügyész volt.

Massachusetts kormányzója a múlt héten közölte, hogy Edward Kennedy utódát január 19-én választják meg. A pártok jelöltjeiről döntő előválasztások időpontja december 8. A győztes veheti majd át a szenátori feladatokat a Kennedy mandátumából hátramaradt három évre. A kormányzó azt is elmondta: támogatja azt, a demokraták által kezdeményezett törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy az időközi választásokig átmenetileg kijelöljön valakit az állam megüresedett szenátori helyére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×