eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A tömeggyilkos vallomása: Fatönkökön zúzták szét a csecsemők koponyáját

A vörös khmerek által üzemeltetett egyik hírhedt börtön brutális kivégzéseiről vallott a kínzóközpont vezetője. Kisgyerekek koponyáját fatönköknek ütötték, a fogvatartottakat pedig acélhengerrel verték agyon - ismerte be.

S-21 - így nevezték a vörös khmerek hírhedt börtönét Kambodzsában. A kínzóközpontot, ahol 16 ezer férfit, nőt és gyereket végeztek ki, az a Kaing Guek Eav vezette, aki az ENSZ által támogatott kambodzsai nemzetközi bíróság előtt nemrég bevallotta: a kisgyerekeket azért végezték ki, hogy ne álljanak bosszút a vörös khmereken. A katonák mindig figyeltek arra, hogy spóroljanak a lőszerrel, ezért a gyerekek lábait megragadták és fatönkökhöz verték a fejüket.

"Felelős vagyok a csecsemők, gyerekek és tinédzserek meggyilkolásáért" - mondta a csak Duch néven emlegetett börtönvezető, aki az egyik iskola épületéből a kambodzsai fővárosban kialakított börtönben egy személyben döntött életről és halálról.

A hírhedt vezető azután tett vallomást, hogy bemutatták neki a megölt gyerekekről készül fotókat. "Miután láttam ezeket a képeket, eszembe jutott, mi történt. Az alárendeltjeim tették, de nem vádolom őket, mert ez az én felelőségem volt" - vallotta Duch.

Az S-21-ben több ezer bebörtönzöttet hallgattak ki, mert azt gyanították, hogy a rendszer ellenségei és lázadást szítanak - többségüket brutális módon kivégezték. Több ezer embert a főváros, Phnompenh déli határához vitték egy udvarba, ahol a már előre megásott sírgödör elé térdepeltették őket, a fejükre pedig acélhengerrel sújtottak le.

Sírva fakadt

Az 1999-ben elfogott Duch-ot tavaly a bíróság rendelete alapján elvitték a régi börtön helyszínére, ahol térdre rogyott és sírva fakadt. Korábban beismerte, hogy a börtön vezetőjeként felügyelte és irányította a gyilkosságokat, sőt néhány újságírónak adott interjújában azt is bevallotta, hogy ő is gyilkolt - a tárgyalásán azonban csak a kínzásokban való részvételét ismerte be, a gyilkosságokat nem.

A 66 éves Duch, aki korábban matematika tanár volt, a vörös khmerek uralmának 1979-es megdöntése után áttért a keresztény hitre és álnéven egy nemzetközi jótékonysági szervezetnek dolgozott. A bíróságon elmondta: a khmerek politikája szerint el kellett kerülni, hogy a börtönökben gyerekeket tartsanak.

A rezsim egykori védelmi minisztere állítólag azt mondta neki, hogy nem származik előnyük a gyerekekből, ráadásul könnyen a rezsim ellen fordulhatnak és bosszút állhatnak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×