eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Alapvető változást akarnak az emberek a nemzetközi gazdaságban

A világ lakossága alapvető változásokat akar a nemzetközi gazdasági rendszerben - derült ki a BBC nemzetközi felméréséből, amelynek során 24 országban, 29 ezer embert kérdeztek meg a csütörtökön kezdődő londoni G20-as csúcs előtt.

A világ lakosságának - már amennyire a 29 ezer fős minta kifejezi a véleményét - elege van abból, ahogy a nemzetközi gazdaság működik. A BBC és a GlobeScan felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka gyökeres változásokat akar látni, miközben csak négy százalék gondolja úgy, hogy minden maradhat a régiben. A közhangulatot a jelek szerint a nagy gazdaságok vezetői is érzik:a húszak találkozójának házigazdája, Gordon Brown brit miniszterelnök például kollégáival együtt szerdán a gazdaság, az erkölcs és a szolidaritás kérdéseit boncolgató fórumon vett részt a londoni Szent Pál székesegyházban.

A BBC kérdőív válaszadóinak 62 százaléka mondta azt, hogy a krízis jelentős mértékben befolyásolja családja életét. 44 százalékuknak lett nehezebb például lakáshitelhez és más kölcsönhöz jutnia.

A válaszokból úgy tűnik, a legnagyobb csapást a fejlődő vagy feltörekvő gazdaságok lakosai szenvedték el. Kenyában 74, Egyiptomban 64, a Fülöp-szigeteken 55 százalék mondta azt, hogy személyesen is súlyosan érinti a válság, amelynek pedig furcsa kísérőjelensége volt, hogy megállt az élelmiszerárak drasztikus emelkedése. A valóság azonban az, hogy 24 országban a lakosság több mint kétharmadának továbbra is komoly gondot okoz az, hogy mennyibe kerül az élelem.

A felmérésben többségben vannak az amerikai kontinens lakosai. Ázsiában Kína, India, Japán, a Fülöp-szigetek és Indonézia lakosait kérdezték, míg Afrikában az élelmiszer-lázadások által érintett Egyiptom, valamint Kenya, Ghána és Nigéria polgárainak véleményét kérték ki. Európában érdekes módon csak Oroszországban és hat nyugat-európai államban végeztek felmérést, a pénzügyi válság miatt komoly bajba került országokban, így Lettországban, Magyarországon, vagy Romániában viszont nem.

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek fele-fele arányban optimisták, illetve pesszimisták annak megítélésében, hogy egy évnél tovább tart-e a válság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×