eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Már megint rosszul számolt a kormány

A kormányzat állításával szemben a bevándorlók kétharmada nem az Európai Unióból érkezik Nagy-Britanniába. A kabinet ugyanis a bevándorlók közé számolta azokat a briteket is, akik egy-egy hosszabb külföldi út után térnek haza.

A parlament nemrégiben tartott vitájában Liam Byrne bevándorlási miniszter azt állította, hogy a szigetországba letelepedni vagy dolgozni vágyóknak csupán az 52 százaléka érkezik az EU-in kívüli országokból, elsősorban a Brit Nemzetközösség államaiból és Afrikából.

A kormányzattól függetlenül működő Statisztikai Hivatal szerint viszont ez az adat számolási hiba eredménye: bevándorlónak minősítik ugyanis a több hónapos külföldi út után hazatérőket is. Valójában pedig a bevándorlók 68 százaléka érkezik az EU-n kívülről.

Az adatnak kulcsfontossága van abban a vitában, amely a brit határok őrizetéről folyik a szigetországban. Az EU-n belül ugyanis érvényes a szabad költözködés joga - a többi országból érkezők számát azonban a vízumkiadással szabályozni lehet.

"A kormány ismét megpróbált bűvészkedni a számokkal. A próbálkozás nevetséges lenne, ha nem ilyen komoly kérdésről volna szó" - reagált a statisztikai adatokra a konzervatív árnyékkormány bevándorlási minisztere, Damian Green.

Ráadásul az elmúlt hónapok során már másodszor fordult elő, hogy a Statisztikai Hivatal kínos helyzetbe hozta Gordon Brown kabinetjét. Nyilvánosságra hozták ugyanis, hogy 1997 óta 1,4 millió külföldi vállalt munkát Nagy-Britanniában - vagyis ők adják az 1,7 millió új munkavállaló 81 százalékát!

Ezzel szemben Peter Hain munkaügyi miniszter azt állította, hogy mindössze 800 ezer külföldi munkavállaló érkezet az országba - később kénytelen volt ezt a számot 1,1 millióra módosítani.

A nagy-britanniai bevándorlók száma 2,4 millióval nőtt 1997 óta. Csak 2006-ban 316 ezer ember érkezett - vagyis naponta 865! Az elmúlt tíz évben 2.337.000-rel több ember próbált szerencsét a szigetországban, mint amennyien elhagyták Nagy-Britanniát, vagyis naponta 640 külföldivel nő a lakosság lélekszáma.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×