eur:
389.65
usd:
363.4
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meghalt a hippik guruja

Hollandiai otthonában elhunyt Maharisi Mahes jógi, a transzcendentális meditáció apostola. Valószínűleg 91 éves volt. Halálát végelgyengülés okozta. 1959-ben terjesztette el a meditálás divatját a nyugati világban és híveivé szegődtek a Beatles-fiúk is.

Maharisi Mahes, a hosszú fehér szakállú indiai guru, a transzcendentális meditáció, azaz a teljes kikapcsolódással párosult elmélyedő töprenkedés tanainak hirdetője volt.

1959-ben vált ismertté Amerikában, az ott fellépő Betales együttest megbabonázta a béke és nyugalom filozófiájával, és a gombafejű fiúknak jelentős szerepük volt abban, hogy a Maharisi Európában is népszerű lett, elsősorban azok között, akik belefáradtak a 20. század közepének társadalmi és politikai feszültségeibe.

A hippi fiatalok akkoriban le akarták vetkőzni a konvenciókat, és ők is kapva kaptak a Maharisi elméletein. Hiszen a transzcendentális meditációhoz nem kell sok, egy szanszkrit szövegecskét kell magunkban addig ismételgetni, amíg belebódulunk a teljes nyugalomba, és kezdhetünk meditálni.

Módszerét Maharisi Mahes 2.500 dollár díjazás fejében bárkinek szívesen megtanította, s amikor e célból tábort rendezett be a Himalája egyik falujában, tódultak hozzá filozófiájának hívei. Ültek a lábainál amerikai milliomosok, filmsztárok, mint Mia Farrow és Shirley MacLaine, továbbá színes göncökbe öltözött hátizsákos fiatalok, a távoli Európából.

Amikor a Beatles együttes fiatal menedzsere, Brian Epstein öngyilkos lett, Maharisi jógi éppen Nagy-Britanniában járt körúton. A fiúk egy hétre bezárkóztak vele, hogy lelki békét nyerjenek, majd utána utaztak Indiába, hogy hónapokon át a táborában éljenek.

Ringo Starr tíz napig bírta ki, mert hiányzott neki az angol sültkolbászos reggeli. A többiek is hamar visszaszállingóztak, de George Harrison egy életre az indiai meditáció híve lett, jóllehet később átpártolt a Krisna mozgalomhoz.

Maharisi Mahes meditációjával a Rolling Stones együttes tagjai szintén próbálkoztak.

A jógi egy hindu adófelügyelő fia volt, pályafutását fizikusként kezdte, mindig jógázott és tulajdonképpen a jóga meditációt fejlesztette tovább.

Az évek során iskolája sok milió dolláros vagyonra tett szert. Maharisi megmaradt puritán jóginak, de a pénzen világszerte meditációs központokat építhetett.

Hollandiában vett végül egy kétszáz szobás falusi kastélyt, munkatársaival itt élt. Néhány hete közölte, hogy munkáját befejezte, ezentúl a szent Véda szövegeket fogja olvasgatni és elmélkedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×