eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kettős öngyilkos merénylet Bagdadban: 14 halott

Legkevesebb 14 halálos áldozata van annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdadban egy szunnita vallási alapítvány székhelyén - közölte iraki belügyi illetékesekre hivatkozva az al-Irakíja televízió.

Az iraki főváros északi Adhamíja kerületében végrehajtott akció egyik halottja az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat ellen létrehozott, amerikai támogatást élvező önkéntes "Ébredés" milíciák egyikének parancsnoka, Rijád asz-Szammarái ezredes volt.

Az első merénylő abban a pillanatban hozta működésbe a testére szerelt robbanó szerkezetet, amikor megölelte a parancsnokot. A második, gépkocsiba rejtett pokolgéptől származó detonáció valószínűleg akkor következett be, amikor az első robbanás után az emberek kifelé menekültek az alapítvány épületéből. A támadásokban legalább 25-en megsebesültek.

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője december 29-én közzétett hangfelvételen megfenyegette azokat az iraki szunnita arabokat, akik csatlakoznak a milíciákhoz, vagy részt vesznek egy iraki egységkormányban.

Jelenleg mintegy 300 "Ébredés" milícia működik Irak-szerte több mint 70 ezer fővel. Amerikai vélemények szerint az önkéntesek elleni al-Kaida-támadások annak a jelei, hogy a szervezet kezdi elveszíteni támogatottságát az iraki szunniták körében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×