Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kettős öngyilkos merénylet Bagdadban: 14 halott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legkevesebb 14 halálos áldozata van annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdadban egy szunnita vallási alapítvány székhelyén - közölte iraki belügyi illetékesekre hivatkozva az al-Irakíja televízió.

Az iraki főváros északi Adhamíja kerületében végrehajtott akció egyik halottja az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat ellen létrehozott, amerikai támogatást élvező önkéntes "Ébredés" milíciák egyikének parancsnoka, Rijád asz-Szammarái ezredes volt.

Az első merénylő abban a pillanatban hozta működésbe a testére szerelt robbanó szerkezetet, amikor megölelte a parancsnokot. A második, gépkocsiba rejtett pokolgéptől származó detonáció valószínűleg akkor következett be, amikor az első robbanás után az emberek kifelé menekültek az alapítvány épületéből. A támadásokban legalább 25-en megsebesültek.

Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője december 29-én közzétett hangfelvételen megfenyegette azokat az iraki szunnita arabokat, akik csatlakoznak a milíciákhoz, vagy részt vesznek egy iraki egységkormányban.

Jelenleg mintegy 300 "Ébredés" milícia működik Irak-szerte több mint 70 ezer fővel. Amerikai vélemények szerint az önkéntesek elleni al-Kaida-támadások annak a jelei, hogy a szervezet kezdi elveszíteni támogatottságát az iraki szunniták körében.