eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elképesztő és irreális terv: Egyiptom szerzői jogi védelem alá helyeztetné a piramisokat

Egyiptom azt tervezi, hogy szerzői jogi védelem alá helyezteti az ókori piramisokat, a szfinxet és minden ókori műemlékét, így kártérítést kérne azoktól, akik lemásolják ezeket. Kis Zoltán, a Magyar Szabadalmi Hivatal Szerzői Jogi Osztályának vezetője szerint nem elképzelhető, hogy az egyiptomi kormány elfogadna egy erre vonatkozó törvényt.

Nincs realitása az egyiptomi kormány azon tervének, hogy szerzői jogi védelem alá helyezze az ókori piramisokat, a szfinxet és az ókori műemlékeket, hogy kártérítést kérjenek azoktól, akik lemásolják ezeket - mondta a Magyar Szabadalmi Hivatal Szerzői Jogi Osztályának vezetője.

Kis Zoltán kiemelte: a szerzői jog egy időhatárhoz kötött védelem, ami a szerzőt élete során és halála után meghatározott ideig, néhány évtizedig illeti meg. Az ókorban alkotott műemlékek így nem állhatnak szerzői jogi védelem alatt - hangsúlyozta a szakember.

A törvények védik az építészeti műveket és azok terveit, de csak a meghatározott időkorlát alatt - közölte az osztályvezető.

Arra lenne csak lehetőség, hogy a múzeumok tulajdonában álló tárgyakról, műalkotásokról bármilyen másolatot csak a múzeum engedélyével lehessen forgalomba hozni, de ez is tulajdonjogi alapon történik - emelte ki Kis Zoltán.

Az osztályvezető szerint nehéz elképzelni, hogy megtiltják a turistáknak, hogy lefotózzák a piramisokat. Azt sem lehet megtiltani, hogy külföldön lemásolják a piramisokat, így nem lehet jogdíjat szedni a Las Vegas-i szfinx alakú épület tulajdonosától sem - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×