eur:
390.8
usd:
364.43
bux:
68262.1
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Teheránnak még így is lehet atombombája"

Irán üdvözölte az amerikai hírszerzési jelentést, amely szerint az Iszlám Köztársaság 2003-ban leállította hadászati atomprogramját. Az Egyesült Államok és európai szövetségesei is azzal vádolják Teheránt, hogy nukleáris fegyvert akar létrehozni, és ezért foglalkozik urándúsítással. A hír ellenére valószínűleg folytatódik Teherán és a nyugat szembenállása.

"Természetes, hogy üdvözöljük, ha azok az országok, amelyek korábban kételkedtek, módosítják álláspontjukat" - mondta Manuser Mottaki. Az iráni külügyminiszter arra reagált, hogy a 16 amerikai hírszerzési ügynökség konszenzusos véleményét kifejező Nemzeti Hírszerzési Értékelés nevű tanulmány szerint "nagy bizonyossággal állítható", hogy 2003-ban leállították Irán katonai atomprogramját.

Teheránnak még így is lehet atombombája

Teherán azt állítja, hogy polgári céllal folytat atomprogramot, a Nyugat azonban bizalmatlan, mert más országokkal szemben Irán ragaszkodik ahhoz, hogy maga dúsítsa az erőműveinek szánt uránt is. Ezzel pedig lehetőséget teremt magának arra, hogy atombombához szükséges hasadóanyagot tudjon előállítani.

Az amerikai hírszezési ügynökségek szerint Teherán a 2010-es évek közepére képes lesz atomfegyver létrehozására.

Miért változtattak véleményt az amerikai hírszerzők?

A New York Times megjegyzi, nem tudni, minek köszönhető az, hogy az ügynökségek megváltoztatták véleményüket. A lap szerint a konszenzust csak néhány héttel ezelőtt alakították ki, amikor még Bush elnök azzal fenyegette meg Iránt, hogy a nemzetközi közösség "súlyos következményekkel járó lépéseket tehet".

Az ügynökségi jelentés megjegyzi azt is, hogy Irán valószínűleg a nemzetközi nyomásgyakorlás és az ellenőrzés miatt fagyasztotta be atomfegyver-programját.

Hamis volt az atom- és vegyiprogramról szóló információ

Ez a megjegyzés ugyanakkor politikailag kínos is lehet, mivel az iraki háború egyik indoka is a tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetés volt. Az iraki akciót egy azóta diszkreditált 2002-es hírszerzési jelentést követő kongresszusi szavazás tette lehetővé. A New York Times szerint az ügynökségek azt szűrték le a kudarcból, hogy sokkal szigorúbban kell ellenőrizniük információikat.

A BBC megjegyzi, hogy a mostani jelentés ellenére Irán továbbra is számíthat ENSZ-szankciókra, mivel nem hajlandó eleget tenni az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólításának és leállítani az urándúsítást. Az amerikai Demokrata párt képviselői az Iránnal szembeni politika újragondolását sürgetik, miközben a konzervatívok "borzalommal" reagáltak a jelentésben foglaltakra - jegyzi meg a brit médium washingtoni tudósítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×