eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az a borzalmas nap: "Fiatal férfiak vagyunk. Nem állunk készen a halálra" - videókkal

Ma hat éve, hogy egy összehangolt terrorista akció keretében repülőgépek csapódtak a New York-i Világkereskedelmi Központba és a Pentagonba. A szeptember 11-ei támadássorozat alapjaiban rázta meg az Egyesült Államokat, átrendezte a világpolitikai viszonyokat, és alapul szolgált az azóta is tartó terrorizmus elleni harc megindításának.

2001. szeptember 11-én - helyi idő szerint reggel háromnegyed kilenckor - az American Airlines 11-es járata becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába, majd negyedóra múlva egy másik repülőgép a déli épületbe.

Az amerikai gazdasági élet szimbólumaként is ismert ikertornyok egy óra alatt összeomlottak. Majdnem hasonló sorsra jutott az Egyesült Államok katonai központja is. Egy szintén eltérített repülőgép ugyanis megsemmisítette a washingtoni Pentagon egyik szárnyát.

A negyedik gép Pennsylvania állam területén zuhant le, de feltételezhetően a politikai központ, a Fehér Ház felé tartott.

Az összehangolt akciókban körülbelül háromezren vesztették életüket. A szeptember 11-ei terrortámadásokat hivatalosan senki nem vállalta magára, a titkosszolgálati jelentések, a nyomozások és az azóta napvilágot látott nyilatkozatok alapján azonban feltételezhető, hogy az Al-Kaida nevű közel-keleti gyökerű, de világméretű terrorista szervezet találta ki és finanszírozta.


Az Egyesült Államok háborút indított több ország ellen a világméretű terrorizmus megszüntetése jegyében.

Az amerikai csapatok először Afganisztán ellen indítottak szárazföldi és légitámadást, majd miután sikerült megdönteni a tálibok uralmát, 2003-ban bevonultak Irakba, ahol néhány hónap alatt felszámolták Szaddám Huszein rezsimjét.

A terroristatámadások első számú gyanúsítottját, Oszama bin Ladent azonban hat évvel 2001. szeptember 11. után sem fogták el.

A terroristavezér hébe-hóba nyilvánosságra kerülő videofelvételeken az amerikaiak elleni harc folytatására és újabb támadásokra buzdít.

A szeptember 11-ei támadások következtében visszaesett a légi forgalom, meginogtak a pénzpiacok, szigorodtak a biztonsági előírások a repülőtereken, hosszabb távon pedig a támadások alapjaiban változtatták meg a világpolitikai viszonyokat.Oda a sebezhetetlenség mítosza

Magyarics Tamás, az ELTE tanára szerint 2001. szeptember 11. eloszlatta az amerikaiakban az Egyesült Államok sebezhetetlenségének mítoszát.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben többféle vizsgálat próbálta meg kideríteni, hogy miért érte az amerikaiakat és a kormányzatot ennyire váratlanul a támadás.

Hozzátette: esetleg meg lehetett volna akadályozni az akciót, ha a hírszerzés és az elhárítás összehangoltabban működik.

Az Egyesült Államokban nemzeti katasztrófaként, óriási sokként élték meg a terroristák akcióját - mondta Magyarics Tamás.

Az ELTE tanára rámutatott arra, hogy az amerikaiak 2001. szeptember 11-éig óriási biztonságban éltek a két óceán és a két gyenge - északi és déli - szomszédjuk között.

A támadással eloszlott egy újabb amerikai mítosz: az Egyesült Államok sebezhetetlensége - mondta.



Különbséget kell tenni a muzulmán országok között

A Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint nem szabad egy kalap alá venni az iszlám országokat, hiszen Iránban máshogy ítélik meg a nyugati civilizációt, mint Közép-Ázsiában, vagy Indonéziában.

A fő gond, hogy a muzulmán országok nem demokráciák. A hivatalos kötök véleménye általában nem egyezik lakosság véleményével - mondta Wágner Péter az InfoRádióban.

Közép-Ázsiában például az embereknek és a kormányoknak nincs különösebb bajuk az Egyesült Államokkal. Iránban a kormány rossz viszonyban van az amerikaiakkal, holott a lakosság sok tekintetben igen pozitívan tekint Amerikára - tette hozzá.

Wágner Péter emlékeztetett arra, hogy a Közel-Keleten Washington több állam kormányával is jó kapcsolatot ápol, miközben az adott államok lakossága erőteljesen Amerika-ellenes.

A szakértő elmondta: 2001. szeptember 11. után, majd az Európában elkövetett terrorcselekmények miatt sokat romlott az iszlám megítélése Nyugaton.A támadás után több telefonbeszélgetést is nyilvánosságra hoztak, amelyeken a lángoló tornyokban csapdába esett emberek kérnek segítséget. Az alábbi szöveg Kevin Cosgrove, a lépcsőházban felfelé tartó tűzoltók és segélykérő központ között zajlott.

911: Melyik az a telefonszám, amelyet megadhatok a tűzoltóknak, hogy hívják? Milyen számról hív?

Kevin Cosgrove: Alig látok.

911: Alig lát?

K.C.: 4-4-1... 2-6-2-3

911: 4-4-1...

K.C.: 2-6-2-3

911: Ez a 105. emelet a Northwest sarkán, igaz?

K.C.: Igen.

911: A Világkereskedelmi Központ ikertornya?

K.C.: Igen. Hölgyem, ketten vagyunk ebben az irodában. Nem állunk készen arra, hogy meghaljunk, de a helyzet egyre rosszabb.

911: Értem, uram. Megpróbáljuk minden gépünket odavinni. Megpróbálom a tudomásukra hozni, hogy hol vannak önök.

K.C.: Ó, kérem, siessenek.

Tűzoltó: Hadd beszéljek a telefonálóval, kérem... Engedje meg, hogy beszéljek a telefonálóval. Hol van?

K.C.: A füst egyre rosszabb. 105 emelet. Az ikertorony.

Tűzoltó: Rendben van. Maradjon, ahol van. Ott leszünk, amilyen gyorsan csak tudunk.

K.C.: Ezt mondogatja mindenki, de a füst már tényleg elviselhetetlen.

Tűzoltó: Ez minden, amit tehetünk.



K.C.: Hányadik emeleten vannak?

Tűzoltó: Arra tartunk. Arra tartunk.

K.C.: Ember, nem úgy tűnik. Kicsi gyerekeim vannak.

Tűzoltó: Értem, uram. Úton vagyunk.

911: A 105. emeleten van a Northwest sarkán.

K.C.: Letette... Halló, operátor?

911: Igen.

K.C.: Gyerünk, ember.

911: Megvan minden, amire szükségünk van, uram.

K.C.: Tudom, hogy megtesznek mindent, de nem úgy tűnik... egy csomó ember van idefönn.

911: Megértem.

K.C.: Tudom, hogy sokan vannak az épületben, de mi a tetején vagyunk. Egyre nagyobb a füst. A padlón fekszünk. Az ablakban. Alig kapok levegőt. Nem látok.

911: Rendben, próbáljon meg kitartani. Magával maradok.

K.C.: Könnyen mondja, maga egy légkondicionált épületben ül. Mi az ördög történt?

911: Oké, még mindig itt vagyok... próbálkozunk... a tűzoltóság megpróbál eljutni önökhöz.

K.C.: Nem úgy tűnik.

911: Oké, próbáljon megnyugodni, így spórolhat az oxigénnel, rendben? Próbáljon...

K.C.: Mondja meg Istennek, hogy küldje ide nyugatról a szelet. Ez borzasztó. Fekete. Száraz. Akar már valaki csinálni valamit? Fiatal férfiak vagyunk. Nem állunk készen a halálra.

911: Értem.

K.C.: Hogy a pokolba jutnak fel ide és viszik le a seggünket? Oxigénre van szükségem.

911: Mennek. Odaérnek önökhöz. Rengeteg eszközünk van a helyszínen.

K.C: Nem úgy tűnik, hölgyem. Küldje be őket mindenhonnan. Küldje be őket Jersey-ből. Leszarom. Ohióból.

911: Oké, uram. Mi a vezetékneve?

K.C.: A nevem Cosgrove. Már vagy egy tucatszor elmondtam magának. C.O.S.G.R.O.V.E. A feleségem azt hiszi, jól vagyok. Felhívtam és azt mondtam, hogy elhagyom az épületet, és jól vagyok, és akkor... bumm! ... Cherry. Doug Cherry. Doug Cherry irodája van mellettem. 105. emelet. Kinek az irodája? John Ostarué?

911: Ez az, amelyiket ő mondta? Ez az az iroda?

K.C: John Ostaru irodájában vagyunk. O.S.T.A.R.U.

911: A.R.U.

KC: Igen. Abban az irodában vagyunk. Hárman vagyunk itt.

911: Ostaru. Halló?

K.C.: Halló. Benézünk... átnézünk a Pénzügyi Központba. Hárman vagyunk. Két törött ablak. Ó, Istenem. Ó...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×