eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Szekus volt az erdélyi magyar költő

Szilágyi Domokos erdélyi költőt is beszervezte az egykori román kommunista titkosszolgálat, a Securitate. Ezt Steffano Bottoni, Romániában élő olasz történész állítja, általa felkutatott iratokra hivatkozva. A magyar irodalom jeles alakjának beszervezési körülményei egyelőre nem ismertek.

Steffano Bottoni olasz történész egy olyan közleményt tett közzé a romániai magyar sajtóban, amelyet az 1976-ban Kolozsváron elhunyt költő élettársa, Nagy Mária és öccse, Szilágyi Kálmán is aláírt.

Ebben ismertetik a romániai levéltárakból Szilágyi Domokos nevét viselő jelentéseket. Ezek közül egyesek terhelő bizonyítékoknak számítottak 1959-ben a Bolyai Egyetem több oktatójának és diákjának letartóztatásában, illetve kényszermunkára ítélésében.

A neves költőt később a Securitate azzal is megbízta, hogy jelentéseket írjon Páskándi Géza íróról és Szász János újságíróról. A napvilágra került dokumentumok szerint a skizofréniában szenvedő, életének saját kezével véget vető Szilágyi Domokos "Balogh Ferenc" fedőnéven működött együtt a román állambiztonsági szervekkel.

Szilágyi Domokos 1957 tavaszán került a Securitate látókörébe: 1956 októberében, mint a Bolyai Tudományegyetem másodéves magyar szakos hallgatója, egyetértett a magyar forradalom követeléseivel. Álláspontját magánbeszélgetésekben és gyűléseken is kifejtette. 1957 márciusában széles körű nyomozás indult a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem azon hallgatói és fiatal tanárai ellen, akik a legaktívabban vettek részt a magyar forradalom melletti megmozdulásokban - áll a közleményben.

Egy másik dokumentum szerint a költő barátnője, a Bolyai-egyetemen tanuló Várady Emese is bekerült a nyomozás alatt álló csoportba. Bár a hálózati dosszié hiányában nem dokumentálhatók a beszervezés körülményei, feltételezhető, hogy Szilágyi Domokost nemcsak a saját szabadsága elvesztésével fenyegethették meg, hanem barátnőjével is zsarolhatták.

"Ha végletekben fogalmazok, karriert is lehetett építeni besúgásból, és belehalni is lehetett. Szisz az utóbbit tette" - összegezte véleményét a Krónika című napilapnak a nyilvánosságra került adatokról Nagy Mária, a költő élettársa.

Boros Zoltán, a Román Televízió magyar adásának volt főszerkesztője, Szilágyi Domokos egykori évfolyamtársa, albérleti lakótársa keményebben fogalmazott: "Sajnos, Domokos nemcsak afféle kicsi besúgó, hanem ügynök volt, akit feladatokkal lehetett megbízni".

Szilágyi Júlia kolozsvári irodalomkritikus, a költő egykori évfolyamtársa más megvilágításba helyezte a történteket: "Csak egy tragikus kényszerhelyzet okozhatta a botlását. Úgy zsarolták, hogy nemcsak róla volt szó. (..) Az ő betegeskedései, a testi, lelki elesettsége, az öngyilkossága most már egészen más összefüggésbe kerül".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×