eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Aszállyal sújtott kukorica Orosháza közelében 2022. július 7-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

A hőhullámban a csemegekukoricán még az öntözés sem segít

Magyarországon 24-25 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, az ültetvények 90 százalékát öntözik, az elmúlt napok kánikulai időjárása miatt azonban így is valamivel kevesebb teremhet, mint tavaly – mondta az InfoRádióban Pásztor Tamás őstermelő, a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja.

A legkorábbi vetések, amelyek általában még öntözés nélküliek, még átlag alattiak, de július elejétől október közepéig tartó főszezonban már javulnak a termésátlagok, mert ellenállóbb fajták kerülnek sorra, amelyeket már öntözött körülmények között termelnek – tájékoztatott Pásztor Tamás. "Abban bízunk, hogy legalább átlagos termés lesz, de az időjárás miatt a tavalyi rekord valószínűleg nem fog összejönni" – összegzett a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja.

Magyarországon 25-30 ezer hektáron foglalkoznak csemegekukorica termesztésével, a termőterület a tavalyihoz képest csökkent, és a szakember szerint most 24-25 ezer hektár között van. A területek 90 százaléka öntözött, ennek ellenére rosszabb a termés a tavalyinál, mert az öntözéssel sem lehet a kedvező időjárási körülményeket teljes mértékben szimulálni.

"Egy tartós 35-40 fok közötti hőhullám, mint az elmúlt héten volt, olyan szintű légköri aszályt okoz, hogy hiába öntözünk folyamatosan, ezt a nagy meleget, óriási UV-terhelést a növények sem tudják tolerálni. A hűvösebb időjárás, a rendszeresebb csapadék gyakorlatilag verhetetlen, ezt mesterségesen nem tudjuk teljes mértékben pótolni" – mondta az őstermelő.

Arról is beszélt, hogy egy hektáron átlagosan 17-18 tonna kukoricát tudnak betakarítani, így az átlagos 27 ezer hektáron akár 450 ezer tonna is megteremhet. Ennek a nagy részét, 90-95 százalékát az élelmiszeripar dolgozza fel, nem közvetlenül fogyasztják el, hanem fagyasztott formában vagy konzervként.

Pásztor Tamás azt is elmondta, hogy amikor a vásárlók Magyarországon csemegekukoricát vesznek, akár fagyasztva, akár konzervben, 99 százalékban magyar árut kapnak, de így is az itthon megtermelt csemegekukorica nagy része exportra megy.

"Európában vezető exportőrök vagyunk, de a világban is Magyarország a legjobb három-öt között szoktunk lenni. Ha a lakosságszámhoz viszonyítanánk a megtermelt és eladott csemegét, abban bizony valószínűleg az elsők vagyunk" – mondta a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×