eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Irán kikerülné a Biztonsági Tanácsot

Irán továbbra is diplomáciai úton szeretné rendezni az atomprogramja miatt kialakult vitát - erősítette meg a nukleáris ügyekben illetékes teheráni delegációvezető. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint Izrael megunhatja a diplomáciai huzavonát.

Ali Laridzsáni teheráni delegációvezető hangsúlyozta: a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget és nem az ENSZ Biztonsági Tanácsát tekintik a lehetséges megoldás fórumának.

A Biztonsági Tanács 15 tagja hétfőn ül össze; a tanácskozás előtt New Yorkban egyeztet az iráni atomprogramról a BT öt állandó tagja és Németország külügyminisztere.

A múlt héten Kína és Oroszország nem támogatta az ügyben benyújtott amerikai-brit határozati javaslatot, mert Peking és Moszkva attól tart, hogy olajválságot idéz elő, ha túl nagy nyomást gyakorolnak Iránra.

George Bush amerikai elnök szerint a nemzetközi közösség egyetért abban, hogy Iránnak nem szabad rendelkeznie atomfegyver gyártására alkalmas nukleáris technológiával.

Az amerikai elnök úgy vélte: az állásfoglalás egy Irán elleni koalíció alapját képezi, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Washington továbbra is diplomáciai úton szeretné rendezni a válságot.

Közben az iráni urándúsítás befejezését kikényszerítő határozat elfogadását sürgette a francia elnök és a német kancellár. Jacques Chirac és Angela Merkel telefonon tárgyalt az este.

Izrael megelőzheti a BT-t

Latman Tamás nemzetközi jogész az InfoRádióban úgy vélekedett, hogy sem jogilag, sem gyakorlatilag nem befolyásolná jelentősen az események menetét, ha Irán felmondaná az atomsorompó szerződést.

A jogász ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy adott esetben Izrael nem várná meg a Biztonsági Tanács döntését, hiszen alapvető létfeltételeit látja veszélyben az iráni atomprogram miatt.

Az Egyesült Államok szempontjából Irakhoz képest más a helyzet, egy esetleges katonai fellépés nem ütközne olyan heves európai ellenkezésbe, mint Irak esetében, ugyanakkor Irán keményebb ellenfél, és a csapás veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok közel-keleti pozícióit - tette hozzá Latman Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×