eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Nyitókép: Pixabay

Hat év aszály után eső és áradások jöttek, halálos áldozatok is vannak

Legkevesebb négy ember életét vesztette, másik 14 pedig eltűnt a szokatlan, özönvízszerű esőzések okozta áradásokban Marokkóban, amely több mint hat éve szenved a szárazságtól. Legkevesebb egy halálos áldozatot követelt az árvíz a szomszédos Algériában is.

A heves viharok és az áradások a déli Tata tartományban okozták emberek halálát. A helyi hatóságok közlése szerint a Tamanarthoz közeli völgyekben nyolc lakóházat sodort magával az árvíz, mentőalakulatok keresik az eltűnteket és visznek segítséget az árvízkárosultaknak.

A szomszédos Algéria déli, sivatagos részén, Illizi térségében egy kislány halt meg az áradásban, egy, az árvíz által elsodort autóst pedig Tamanrasszet közelében keresnek.

Több, a víz által körülzárt házból a hatóságok menekítettek ki családokat Illiziben és Besarban.

Az esőzések Marokkó déli és délkeleti részén, valamint az Atlasz hegység egyes térségében pénteken kezdődtek egy délről jövő nedves, meleg trópusi légtömeg és az északabbra kialakult hidegfront találkozásakor.

A fővárostól, Rabattól 500 kilométerre délre fekvő Varzázátban (Ouarzazate) három óra alatt 47 milliméter eső hullott, az algériai határhoz közeli Zágúrában pedig a 170 millimétert is elérte a csapadék mennyisége.

A Marokkót legalább hat egymást követő éve sújtó aszály miatt a víztározók szintje 28 százalék alá csökkent augusztus végére.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×