INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

Elzárta az Ukrajnába irányuló gázcsapokat a Gazprom

Infostart / InfoRádió

Elzárta az Ukrajnának szánt gázcsapokat az orosz Gazprom, miután Kijev nem írta alá az idei szállításokra vonatkozó egyezményt. Szakértők attól tartanak, hogy Európában energiaválságot okozhat a vita. Közben Ukrajna megállapodott Türkmenisztánnal a kieső gáz részleges pótlásáról.

A Gazprom orosz állami vállalat közép-európai idő szerint január elsején reggel 8 órától fokozatosan csökkentette a nyomást a vezetékekben, míg délután 13 órára teljesen elzárta a vezetéket.

A cég szóvivője hangsúlyozta, hogy az Ukrajnába irányuló gázcsapok elzárása nem érinti az Ukrajnán keresztül Nyugat-Európába irányuló szállításokat. Moszkva legutóbbi ajánlatában közölte: hajlandó fenntartani az eddigi gázárat az év első negyedében, ha Ukrajna elfogadja az orosz javaslatot.

A két ország közötti vita azután éleződött ki, hogy az orosz Gazprom bejelentette: a jelenlegi négy és félszeresére emelné a földgáz árát, amelyet Ukrajna esetében még az 1980-as években állapítottak meg.

Ukrajna eddig ezer köbméterenként 50 dollárért kapta az orosz gázt, és legfeljebb 80 dollárt tartana elfogadhatónak. Oroszország azonban 230 dollárt követel a gázért ezer köbméterenként.

Ukrajnai hírek szerint Kijev hajlandó lenne átláthatóbb piaci elszámolásra áttérni, de csak fokozatosan. Közben Ukrajna megállapodott Türkmenisztánnal 40 milliárd köbméter gáz importjáról, méghozzá a Kijev számára elfogadható 50 dolláros áron.

Londoni elemzők attól tartanak, hogy Európában energiaválságot okozhat a kialakult helyzet, mivel a kontinens földgázszükségeltének egynegyedét Oroszországból szerzi be, többségét az Ukrajnán át haladó vezetéken keresztül.

A vélekedést erősítheti, hogy ukrán politikusok közben arra mutattak rá, hogy szerződés hiányában az Ukrajnán keresztüli gázszállítás illegálisnak minősül – jelentette az InfoRádió ukrajnai tudósítója.

A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy Ukrajna megcsapolja a vezetéket, s így kevesebb gáz juthat Európába.

Iparági források szerint Európa-szerte készenlétben állnak a tárolók üzemeltetői, hogy az ellátás zavartalan biztosítása céljából megnyissák a tartalékokat, illetve más forrásból - például Norvégiától, Hollandiától - több földgázt vegyenek, annak ellenére, hogy korábban a Gazprom ígéretet tett: nem lesznek fennakadások a szállításban.

Sz. Bíró Zoltán történész, külpolitikai szakértő az InfoRádióban úgy vélte, hogy az orosz-ukrán gázár-vita rávilágít arra, hogy Oroszország gázkészletével kívánja visszaszerezni szuperhatalmi pozícióját.

Az Európai Unió illetékesei január 4-én vitatják meg a kialakult helyzetet.

Kapcsolódó hang

Sz. Bíró Zoltán történész a gázár-vitáról
 
Tudósítás Ukrajnából
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018