eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lantos Csaba energiaügyi miniszter előadást tart az MVM-csoport energetikai konferenciáján a Groupama Arénában 2023. február 16-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Fontos bejelentéseket tett Lantos Csaba

Nem fog emelkedni idén sem az áram, sem a gáz, sem a távhő rezsicsökkentett lakossági ára, és a rendszerhasználati díj sem – jelentette be az MVM energetikai konferenciájának nyitó előadásában az energiaügyi miniszter, aki új gázerőművekről, 52 új földgázkútról, a paksi üzemidő-hosszabbításról is beszélt.

A lakosság számára nem fog emelkedni egész évben sem a gáz, sem a villanyáram, sem a távhő ára. A tavaly nyáron kialakult rezsisáv fölötti kategóriában április 30-ig, tehát a teljes fűtési szezonra marad ugyanaz az ár, mind a lakosságnál, mind a kétszázezer mikro- és kisvállalkozásnál – jelentette be Lantos Csaba az MVM energetikai konferenciáján.

Az energiaügyi miniszter azt is elmondta, hogy a lakosság által fizetendő rendszerhasználati díj sem fog növekedni az év során. Mint fogalmazott, a legfontosabb cél Magyarország energiaellátásának diverzifikálása, mert a rendkívül magas, 75 százalékos importfüggőséget mindenképpen csökkenteni kell úgy, hogy az energiát megtermeljük vagy azt különböző forrásokból szerezzük meg. Ennek érdekében három nagy zárt ciklusú, 500 megawattos méretű gázerőművet terveznek megépíteni 2028-ig a Mátrában, illetve Tiszaújvárosban. Emellett a miniszter bejelentése szerint

folytatódik Magyarországon a megújuló energia termelése, forrásként említette a napelemek mellett a szélkerekeket és a geotermiát,

amit részben fűtésre, részben áramtermelésre szeretnének felhasználni.

"Magyarország növekedni és iparosodni akar, ez pedig együtt jár a nagyobb energiafogyasztással" – zárta előadását a tárcavezető.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadásában arról beszélt, hogy a kormány várhatóan jövő heti ülésén dönt majd a minap elindított 700 milliárd forintos Baross Gábor Újraiparosítási Program jelentős kibővítéséről. A tárcavezető kiemelte, hogy az export a GDP arányában eléri a 85 százalékot, és ez akár tovább növekedhet, míg a beruházási ráta már tavaly is 27 százalékon volt, így szerint beruházás által vezérelt, exportorientált gazdaság lesz a magyar.

A miniszter szerint a magyar gazdaság finanszírozási szerkezete megváltozik, mert az évtized végére elapadó uniós források mellett a külföldi működőtőke-beruházásoknak és az állami beruházásösztönzéseknek lesz nagyobb szerepük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×