eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Apró betű - Az is kaphat nyugdíjemelést, aki még nem ment el nyugdíjba

Lehetőség van visszamenőleg is megszerezni az idei nyugdíjemelést, ha tavaly még nem ment nyugdíjba. Van azonban egy fontos kitétel.

A törvények szerint annak jár a nyugdíjemelés (ezúttal 15 százalék), aki tavaly legalább egy napot nyugdíjban töltött. A kérdés, hogy mi a helyzet azokkal, akik csak most készülnek befejezni a munkát, ők elesnek ettől? Az ado.hu írása eligazítja a nyugdíjba készülőket.

Azok számára, akik már tavaly elmehettek volna nyugdíjba, de nem tették, van egy jó hír: a törvények szerint lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, azaz, ha valaki tavaly nyugdíjas lehetett volna, de mégsem vonult nyugdíjba, megteheti. Magyarán megkaphatja az idei 15 százalékos nyugdíjemelést.

Az 1957-ben születettek 2022-ben töltötték be nyugdíj korhatárukat, a 65. életévet, és dönthettek a születésnapjuktól a nyugdíjba vonulás mellett, de akár el is halaszthatták azt.

Mindenesetre, aki a kora alapján idén megy nyugdíjba, annak csak 2024-ben jár majd nyugdíjemelés.

A 2023. évi nyugdíjszámítási szabályokban azonban új lesz majd a "valorizációs szorzószámok" meghatározása, ezek jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére. A szorzószámokat minden év márciusában határozzák meg, tehát akkor lehet pontosan megmondani, mennyi lesz az abban az évben megállapított nyugdíj.

A szakportál ezt úgy magyarázza: "aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, azaz legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 nap szolgálati időt szerez, további nyugdíjnövelésben részesül".

A növelés mértéke 30 naponként az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka.

A nyugdíjnöveléssel az öregségi nyugdíj összege meghaladhatja a megállapítása alapjául szolgáló havi átlagkeresetet. Magyarán érdemes mérlegelni: visszamenőleg nyugdíjba menni a 15 százalékos emelésért, vagy továbbdolgozni a fél százalékokért.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×