eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Rendőri intézkedés a Margit hídon, amikor a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Parlament előtt tartott demonstrációról átvonultak a hídra 2022. július 12-én.
Nyitókép: Rendőri intézkedés a Margit hídon, amikor a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) tervezett módosítása ellen tiltakozók a Parlament előtt tartott demonstrációról átvonultak a hídra 2022. július 12-én. MTI/Bruzák Noémi

Újra jár a villamos a Margit hídon – percről percre

A kata módosítása ellen kezdődött tüntetést kedden délelőtt. A tiltakozók a Kossuth téren gyülekeztek, majd a Margit hídra vonultak, és lezárták. Innen a tüntetők egy csoportja az Erzsébet hídra ment át, ahol több sávot elfoglaltak. Az ottani demonstráció 14 óráig volt bejelentve, ezután elvonultak a tüntetők.

2022.07.12. 21:26

Ismét járnak a villamosok a Margit hídon, a tüntetőket leterelték a sínekről

Megindult a villamosforgalom a Margit hídon kedd este, miután a rendőrök - háromszori felszólítás után - leterelték a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosítása ellen tiltakozókat a sínekről. Az autók egyelőre Budáról Pestre haladhatnak a hídon - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről.

2022.07.12. 20:48

Rendőri intézkedés a Margit hídon, mentőt is hívtak

Egy villamossínen ülő, állapotos nő nem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel, majd fájdalmakra panaszkodott, ezért mentőt hívtak hozzá - olvasható kedd este a rendőrség hivatalos oldalán, a police.hu-n.

2022.07.12. 20:48

A rendőrség próbálja szabaddá tenni a Margit hidat a 4-es és 6-os villamosok számára

Kedd este is akadályozták a 4-es és 6-os villamosok forgalmát a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) módosítása ellen tiltakozók a fővárosban, a Margit hídon. A rendőrök kora este ismét felszólították a demonstrálókat a villamospálya szabaddá tételére.

2022.07.12. 19:06

Tiltakozik a MÚOSZ is az új kata-törvény miatt

"A kisadózó vállalkozások (vállalkozók) tételes adóját (kata) leginkább a szellemi szabadfoglalkozásúak - köztük a szabadúszó újságírók - választották, mert így egy kedvezményes, havi fix adó befizetésével, minimális adminisztrációval dolgozhattak legálisan. A korábbi kormányzati nyilatkozatok szerint ezzel jól járt a költségvetés, jól járt az adózó is. Ma ennek vége. A Parlament pár órás vita után 120 igennel, 57 nemmel, 1 tartózkodással megszavazta az új törvényt, melynek értelmében szeptembertől a katások csak magánszemélyeknek dolgozhatnak majd, amivel az újságírók számára ellehetetlenítette a kata-s adózást. A döntés alkotmányellenes. A vállalkozók között úgy tesz különbséget, hogy annak nincs jogilag és gazdaságilag igazolható alapja. Diszkriminatív az a megkülönböztetés is, hogy ugyanazért a munkáért magánszemélynek kiállítható katás számla, de cégnek, államigazgatási szervnek, meg önkormányzatnak nem. A vállalkozás szabadsága ezen a módon nem korlátozható az Unióban. A MÚOSZ tiltakozik e rapid törvénymódosítás ellen, amellyel az adószabályokat eszeveszett gyorsasággal változtatják meg, tekintet nélkül arra, hogy mi történik az érintettekkel" - olvasható a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiadott közleményben.

2022.07.12. 16:39

A futárok jó része elment

Az InfoRádió Margit hídnál tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a futárok jelentős része elment, felvehették a munkát.

Kétfarkú kutyások és például Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke feltűnt a tüntetők között, sokakkal beszélgetett (erről posztolt is a Facebookon), de nem szólalt fel politikus.

Maradok a nép pártján! A katás tüntetésen is. Együtt erő vagyunk! ? #jakabpéter #néppártján

Posted by Jakab Péter on Tuesday, July 12, 2022

A tudósító piknikhangulatról számolt be. Mint mondta, megafonon többen felszólaltak, egy művész arról beszélt, hogy mellékállásban futárként dolgozik, a módosítással nehéz helyzetbe kerül.

Gyalogosan át lehet kelni az autóforgalom elől lezárt Margit hídon, az arra járók közül sokan támogatásukról biztosítják a tüntetőket. Arról, hogy mi lesz ma délután, este, utána, egyelőre a tüntetők nem döntöttek.

2022.07.12. 16:25

Jobbik: vonják vissza

A Jobbik azt kéri, hogy vonja vissza a parlament a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) szabályainak percekkel korábban elfogadott módosítását – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus gyalázatnak nevezte "a fideszes módosítócsomag" megszavazását, kijelentve: "a katásokon szeretnék megspórolni az elképesztően elhibázott fideszes gazdaságpolitika árát". Hangsúlyozta: a döntésben nem látni a nemzeti érdek megjelenését, majd azt sürgette, a kormányzat ne pécézzen ki egyes szakmákat, ne csináljon ki teljes iparágakat.

Szerinte az adóhatóság online adatbázisának segítségével derítheti fel a katát választók esetleges visszaéléseit, azaz a probléma kezelése "szoftverkérdés". Z. Kárpát Dániel kiemelte: nem a kata "beszántása" a megoldás. (MTI)

2022.07.12. 16:23

MOK: tovább nehezíti az egészségügyben az életet a módosítás

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) enyhítést kér a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) nem magánszemélyeknek történő számlázást tiltó szabálya alól.

A MOK közleményében azt írta, a kataszabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek megszervezését, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és a kórházi osztályokon. Ezért a kamara azt kéri, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a nem magánszemélyeknek számlázást tiltó passzus alól. (MTI)

2022.07.12. 16:11

Kata: megszólalt Gyurcsány Ferenc

A volt kormányfő azt írja Facebook-posztjában a hatalmon lévőkről, hogy tönkreteszik az országot, gyorsan és sunyin emelnek adót.
„A választási kampányban azt ígérte a kormányfő, hogy velük könnyebb lesz. Jobb lesz.
Győztek, és most mégis összedől minden. Infláció, árfolyam, adó” – írja Gyurcsány Ferenc.
A DK-elnöke így zárja bejegyzését: „Esetleg egy beszéd jól jönne.”

Tönkreteszik az országot. Adót emelnek, gyorsan, sunyin. A választási kampányban azt ígérte a kormányfő, hogy velük...

Posted by Gyurcsány Ferenc on Tuesday, July 12, 2022
2022.07.12. 15:32

Kata: változtatásokat javasolt a budapesti iparkamara

A testület egyebek között azt indítványozza, hogy esetenként továbbra is lehessen cégeknek számlázni, illetve a katából kikerülőknek legyen egy új, egyszerűsített adóforma.

2022.07.12. 15:30

Szavaztak a tüntetők: „maradunk a hídon"

Az InfoRádió helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a tüntetők szavaztak arról, hogy a törvény megszavazása után átvonuljanak-e a Parlamenthez vagy maradjanak a Margit hídon és folytassák a blokádot. Utóbbi kapott többséget, maradnak, de hogy meddig, arról nincs döntés.

2022.07.12. 15:22

Döntött a kata új szabályairól a parlament

Hiába a tiltakozás, elfogadták a módosítást. Hétfőn benyújtották, kedden megszavazták, szeptembertől hatályos.

2022.07.12. 15:13

Az IT-szektor több veszélyt is lát a kata megváltoztatásában

Az IVSZ szerint a digitális munkaerő elvándorlását okozza az egyszerűsített adózás lehetőségének szűkítése, ezért a kata kivezetésének átütemezését sürgetik, és rugalmas, az atipikus foglalkoztatási formákra is alkalmazható adózási módot javasolnak.

2022.07.12. 15:12

Tiltakozik a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben fejezte ki a kata-módosítás miatti tiltakozásást.

”Az adózás év közbeni változtatása, ilyen mértékű átalakítása súlyosan veszélyezteti a jogbiztonságot” – írják.

„Ez a törvény több tízezer oktatásban dolgozót is érint, akik a nyomorbérüket egészítették ki egyéni vállalkozói tevékenységgel, főként mellékállású kisadózóként” – állítják. – (...) A törvény elfogadása esetén a jogalkotó megsérti a kellő felkészülési idő követelményét, amely a jogbiztonsághoz, ezáltal a jogállamiság Alaptörvényben foglalt követelményéhez kapcsolódik. A törvénytervezet benyújtását nem előzte meg semmiféle társadalmi egyeztetés. A jogszabály tartalmában és formájában is szedett-vedett – utalunk itt a benyújtó kizárólag helyesírási hibákat javító módosítására.”

2022.07.12. 15:03

Visszatértek a Margit hídhoz az Erzsébet hídi futárok

Dudálva érkeztek meg az Erzsébet hídról a futárok a Jászai Mari térhez. A tüntetők tapssal fogadták őket. (444.hu)

2022.07.12. 14:58

A Szépírók Társaságának tiltakozása

A szervezet elnöksége által aláírt Facebook-posztban felszólítják a döntéshozókat, hogy azt jelenlegi formájában ne fogadják el!

NYILATKOZAT A Szépírók Társasága elnöksége tiltakozik a „kisadózó vállalkozások tételes adójáról” szóló új...

Posted by Szépírók Társasága on Tuesday, July 12, 2022

A katát mint egyetlen menedéket és utolsó biztos pontot említik a művészeti szektorban dolgozók számára.

Azt írják: „Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a törtvényjavaslat érdemi szakmai egyeztetés nélkül született meg, tartalmi szempontból nem átalakítást, hanem lényegében megszüntetést jelent, a kapkodás pedig (július 12-i tárgyalás és elfogadás, tárgyév szeptember 1-i bevezetés) meggondolatlanságot, rosszabb esetben tudatos destruktív szándékot sejtet, így az új kata-törvény a irodalmi szakma számára jelen formájában elfogadhatatlan. (...) Szolidárisak vagyunk azon szakmákkal, amelyek várhatóan szintén elszenvedői lesznek az átalakításnak, és összefogásra, közös tiltakozásra hívjuk fel az érintett szakmai szervezeteket, érdekképviseleteket.”

2022.07.12. 14:50

A taxisok sem örülnek a katajavaslatnak, az áfával van bajuk

Továbbra is csak évi 12 millió forintos bevételig adózhatnak kedvezményesen a taxisok. Ez szerintük kevés.

2022.07.12. 14:39

Hivatalosan vége az Erzsébet híd-i tüntetésnek

Kettőig szólt a bejelentés, aki kérte, az végigjárja most a tüntetőket, és arra kéri őket, hogy menjenek át a Margit hídhoz vagy a Kossuth térre. A demonstrálók el is kezdtek levonulni a hídról. (444.hu)

2022.07.12. 14:31

Szegeden is tüntetés lesz

Szegeden délután négytől tüntetnek a kata-módosítás ellen, gyülekezés a Rákóczi téren lesz.

2022.07.12. 14:28

Boltfelirat: „Tüntetni mentem”

Kollégánk fotózta egy budapesti üzletnél:

Tüntetni mentem – áll az ajtóra kitett táblán.

2022.07.12. 14:17

DK: Parragh László mondjon le

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel Parragh Lászlót, hogy mondjon le a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöki posztjáról.

Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a "brutális orbáni megszorítócsomag" részeként a Fidesz gyakorlatilag tönkretette a katás adózást. Ez adóemelés, ez megszorítás, ami miatt másfél hónap múlva magyar vállalkozások százezrei fognak megszűnni - jelentette ki. Ezek után az a minimum, hogy legalább a "megszorítás értelmi szerzője" ne maradjon a helyén - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki azt állította, hogy Parragh László évek óta a megszorításokat és az adóemeléseket képviseli. (MTI)

2022.07.12. 14:16

LMP: vonják vissza a kata módosításást

Az LMP azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a kisadózó vállalkozók tételes adója szabályainak módosítását, és egy ésszerű egyeztetést követően tegyen javaslatot a katával kapcsolatban felmerülő problémák kijavítására.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatón szólította fel erre a kabinetet, azt megelőzően, hogy az Országgyűlés szavazott volna a kata-szabályok megváltoztatásáról.

Kijelentette: a Fidesz "kinyírja" a katát, ezzel egyértelműen letette a vokság a multinacionális cégek mellett, szemben az ország legkisebb mikrovállalkozásaival. Elfogadhatatlannak ítélte, hogy míg a kormány bármilyen konfliktust felvállal a multik minimumadójának megakadályozása érdekében, támadást indít a mikorvállalkozások ellen.

Csárdi Antal hazugságnak nevezte, hogy egyeztetések előzték volna meg a törvényjavaslat beterjesztését. Szerinte az előterjesztés a számviteli alapelvekkel is ellentétes, hiszen hathetes határidővel ír át egy adótörvényt, az érintetteknek pedig a nyári szabadságok idején kellene felkészülniük az átállásra.

Úgy ítélte meg, hogy mind a benyújtás módja, mint a változtatás tartalma sérti az alaptörvényt. (MTI)

2022.07.12. 13:39

Újabb sávokat foglaltak el

Az Erzsébet hídon csak a buszsávon halad a forgalom, nagy a torlódás a budai és a pesti irányban is – jelentette az InfoRádió tudósítója a helyszínről. A 444.hu videója a híd lezárásának pillanatairól.

2022.07.12. 13:36

Karácsony Gergely megérti a tüntetők dühét

"Megértem a tüntetők dühét. A kormány - minden ígéretét megszegve - statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő nélkül akarja átalakítani a mikrovállalkozók legnépszerűbb adózási formáját. Brutális adóemelés ez: adóév közben többszázezer embernek emelkedik ötszörösére az adóterhe, miközben persze a Fidesz oligarchiái továbbra is extraprofitot zsebelhetnek be a kaszinóikból" - írta közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Megértem a tüntetők dühét. A kormány - minden ígéretét megszegve - statáriálisan, egy nap alatt, érdemi felkészülési idő...

Posted by Karácsony Gergely on Tuesday, July 12, 2022

Hozzátette: a tiltakozás miatt Budapest közlekedése az elmúlt órákban jelentősen lelassult. "Munkatársaink mindent elkövetnek azért, hogy a szabad politikai véleménynyilvánítás az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást ne okozzon a városban. Kérem, és köszönöm a budapestiek megértését és türelmét" - közölte.

2022.07.12. 13:11

Bejelentett demonstráció

A 444.hu azt írja, az Erzsébet hídi demonstrációt bejelentették. Eredetileg csak délután egyig, de aztán meghosszabbították délután kettőig.

2022.07.12. 13:00

Össztűz zúdult a katára az Országgyűlésben

A kormány szerint viszont az új javaslattal megmaradnak a kata pozitívumai, miközben bezárulnak a kiskapuk.

2022.07.12. 12:50

Előállítanak egy férfit

Garázdaság miatt előállítanak a rendőrök egy férfit a Margit hídi tüntetésről, mert leköpött egy járőrautót - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A Jászai Mari téren a rendőrök hangosbemondókon tájékoztatták a gyűlés résztvevőit, hogy szabálysértést valósítanak meg azzal, ha a híd úttestjén és a villamossíneken tartózkodnak. Felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára, mert akadályozzák mások szabad mozgását.

A 444.hu videója arról, ahogy a rendőrfurgonba szállítják a férfit.

2022.07.12. 11:48

Kata-tüntetés: elkezdték az Erzsébet híd lezárását is

A Margit hidat már délelőtt teljes egészében blokád alá vonták a tüntetők.

2022.07.12. 06:37

Nagy horderejű ügyekről döntenek kedden az Országgyűlésben

Egy nap alatt átmehet a parlamenten a katából rendkívül sokakat kizáró új szabályozás, rábólinthatnak a jövő évi költségvetésre és egy újabb politikai nyilatkozatra. Sürgősséggel tárgyalják a vármegye és főispán elnevezéseket visszahozó javaslatot.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×