eur:
392.99
usd:
367.59
bux:
65949.25
2024. április 24. szerda György
Young asian woman wearing face mask and hand turning closed sign board on glass door in coffee shop and restaurant after coronavirus lockdown quarantine. Business crisis concept.
Nyitókép: TravelCouples/Getty Images

Csalogány 26, Olimpia, Fricska: neves budapesti éttermek fáradtak el végleg a „csatában”

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke sajnálatosnak tartja, hogy több neves budapesti étterem zárt be végleg az utóbbi napokban. Flesch Tamás ugyanakkor nem tart a magas színvonalú vendéglátóhelyek tömeges bezárásától.

Fricska, Olimpia és Csalogány 26 – csak néhány neves budapesti étterem, mely az utóbbi napokban végleg elköszönt a vendégeitől. Flesch Tamás szerint ezek a vendéglátóhelyek nagyon magas színvonalat képviseltek, ezért is szomorú, hogy már nem fognak többé kinyitni, a szakember azonban nem ezek kapcsán vonna le általános következtetéseket. Mint kiemelte, a vendéglátóipar összességében az energia-, alapanyag- és munkaerő folyamatos áremelkedése miatt van nehéz helyzetben, ráadásul utóbbi esetében erős hiány tapasztalható a szakemberekből.

„Valószínűleg az említett helyek is ebbe a csatába fáradtak bele, és döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy nem akarják ezt tovább vinni” – fogalmazott.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke arról is beszélt, hogy átalakulóban van a szektor, helyek szűnnek meg, esetleg más formában folytatják, de újak is nyílnak. De mindig is volt rengeteg működő kávézó, étterem és cukrászda, tette hozzá, vagyis ilyen szempontból van ok az optimizmusra, és akinek lesz rá igénye és pénze, meg fogja találni a maga számára megfelelő helyet, ahol jól érezheti magát.

A koronavírus-járvány persze nem segítette a vendéglátás helyzetét, értett egyet Flesch Tamás. Bár a pontos statisztikai adatot nem ismeri, de azt biztosra veszi, hogy az évek során sok ezer vendéglátóhely változtatja meg a tulajdonosát, bérlőjét, üzemeltetőjét, akár az üzemeltetés módját is. Az, hogy egy magyar étterem egyik napról a másikra ázsiai lesz, vagy fordítva, esetleg, hogy egy kávézó bisztróvá alakul, teljesen jellemző a vendéglátóiparra, valamint az is, hogy pár év után vannak olyan helyek, amelyek végleg megszűnnek. „Ebben semmi meglepő nincs, de természetesen a Covid nem segíti ezt a helyzetet, és

sokkal több hely marad zárva, mint amennyi 2019-ben volt

” – magyarázta.

De előbb-utóbb azok a vendéglátóhelyek is kinyitnak, amelyek eddig zárva maradtak – tette hozzá a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×