eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

3G: már a bevezetéskor sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

A távközlési szolgáltatók képviselői szerint a 3G-s, azaz a harmadik generációs hálózatok lekapcsolása rengeteg erőforrást szabadítana fel az új, hatékonyabb és fejlettebb hálózatok fejlesztésére. A győri Széchenyi István Egyetem online szimpóziumán elhangzott, hogy a 3G a magyar mobiladat-forgalom kevesebb mint 5 százalékát adja.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a 3G-szabvány már a bevezetésekor sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A 4G spektrumhatékonyabb, azaz frekvenciaarányosan nagyobb adatátvitelt tesz lehetővé, és energiahatékonyabb, tehát környezeti szempontokból is előnyösebb. A megfelelő készülékkel nagyságrendekkel jobb felhasználói élményt tesz lehetővé.

Drozdy Győző, a Telenor tanácsadója arról beszélt, hogy készülékváltásnál jelentősen megugrik az adatforgalom. Egész egyszerűen azért, mert

nőni fog a felhasználó igénye-elvárása arra vonatkozóan, hogy minél gyorsabban kapja meg az információt, ezáltal pedig az élmény is jobb lesz,

és többet fogja használni a mobiltelefonját internetezésre. „Tehát igenis, mi várunk piacbővítést attól, hogy egy finom kis noszogatás történik abba az irányba, hogy 4G-re váltsanak az ügyfelek. Hogy ebből hogyan lehet árbevételt csinálni, az már egy sokkal nehezebb kérdés” – tette hozzá a szakember.

Kollár Péter, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztályának közgazdasági szabályozási munkatársa szerint, aki internetezik a mobiltelefonján, az alapvetően 4G-t használ, és már kezd terjedni az 5G is.

„Szép, szép, hogy mindig új technológiákat vezetünk be, de az valószínűleg nem fog úgy menni, ha a régieket nem tudjuk kivezetni.”

Mint kiemelte, az 5G, valamint a fejlesztés alatt álló 6G funkcionalitásában előrébb jár az elődeinél, ezért is vezették be. Jóval előrébb járnak funkcionalitásban és a frekvenciagazdálkodás szempontjából is lényeges spektrális hatékonyságuk – vagyis hogy 1 kHz-en hány bitet lehet átvinni – miatt.

A hangminőség is lényeges

Hegedűs András, a Telekom szabályozási szakértője fontosnak nevezte azt, hogy az ügyfelek telefonján a hangminőség is jó legyen. Vagyis ha valamikor a 3G hálózatok kivezetésre kerülnek, azok az ügyfelek is képesek legyenek majd telefonálni, akik nem rendelkeznek olyan készülékkel, ami képes a 4G hangra (VoLTE). Ezt a 2G hálózat továbbra is fogja biztosítani – jegyezte meg.

A Vodafone vállalati termékfejlesztési és elemzési igazgatója azt emelte ki, hogy amikor a 3G „sunset”-ről esik szó, érdemes szegmentáltan kezelni az érintett ügyfeleket. Teljesen más módszerekkel kell ugyanis megközelíteni és edukálni például a lakossági és a vállalati ügyfeleket, vagy pedig az IoT és az M2M technológiákat (az internetre kötött eszközöket és az egymással kommunikáló gépeket) használókat, majd pedig átvezetni őket a harmadikból a negyedik generációs szolgáltatásokba – fogalmazott Kovács Ákos.

A hírközlési hatóság néhány hónappal ezelőtt felhívta az érintett állami szervek, állami vállalatok és önkormányzatok, valamint a legforgalmasabb készülékértékesítők figyelmét, hogy készüljenek fel a 3G kivezetésére. Vegyék számba, hogy milyen informatikai, távközlési megoldásaik használják ezt a technológiát és gondolják át, miként üzemelnek majd a hálózatok lekapcsolása után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×