eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: NAV

Még nagyobbra nyitotta a szemét az adóhivatal

Mostantól, vagyis október 1-jétől mintegy egymillió vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látni fogja az adóhivatal, mert lejár az a szankciómentes időszak, amelyet a koronavírus járvány miatt biztosított a NAV.

Az online számlajelentésekre vonatkozó új szabály már július 1-jén életbe lépett, de a koronavírus-járvány miatti türelmi idő után csak most lép életbe: eszerint a belföldi adóalanyok közötti tranzakciókat értékhatártól függetlenül jelenteni kell a NAV online számlaadat-jelentő rendszerében. Eddig csak 100 000 forintnál magasabb áfatartalom esetén kellett jelenteni az adóhivatalnak, mostantól megszűnt ez a korlátozás. A magánszemélyeknek kiálíltott számlát egyelőre nem kell beküldeni - mondta Németh Lilla, az RSM adóigazgatója az InfoRádióban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy komoly szankciókra számíthatnak a jelentést elmulasztók, ugyanis

számlánként (!) 500 000 forintos mulasztási bírsággal sújthatja a NAV

azokat, akik nem regisztrálnak, nem küldik be a szükséges számlát. Szankcióra elvileg a hibás beküldés esetén is módja van az adóhivatalnak.

A NAV a türelmi idő alatt egyetlen esetben sem élt a fenti szigorú büntetéssel, de a szakértő szerint várható, hogy ez a hozzáállásuk változni fog,

jövőre ugyanis már minden cégnek áfabevallási tervezetet szeretnének készíteni az online számlák adataiból.

A tapasztalatok szerint nagy ugrás történt a július 1-jeii határidőnél, akkor tízszeresére nőtt a beküldött online számlák száma, és jelentősen, egymillió körülire emelkedett azok száma is, akik beregisztráltak a rendszerbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×