eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: NAV

Még nagyobbra nyitotta a szemét az adóhivatal

Mostantól, vagyis október 1-jétől mintegy egymillió vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látni fogja az adóhivatal, mert lejár az a szankciómentes időszak, amelyet a koronavírus járvány miatt biztosított a NAV.

Az online számlajelentésekre vonatkozó új szabály már július 1-jén életbe lépett, de a koronavírus-járvány miatti türelmi idő után csak most lép életbe: eszerint a belföldi adóalanyok közötti tranzakciókat értékhatártól függetlenül jelenteni kell a NAV online számlaadat-jelentő rendszerében. Eddig csak 100 000 forintnál magasabb áfatartalom esetén kellett jelenteni az adóhivatalnak, mostantól megszűnt ez a korlátozás. A magánszemélyeknek kiálíltott számlát egyelőre nem kell beküldeni - mondta Németh Lilla, az RSM adóigazgatója az InfoRádióban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy komoly szankciókra számíthatnak a jelentést elmulasztók, ugyanis

számlánként (!) 500 000 forintos mulasztási bírsággal sújthatja a NAV

azokat, akik nem regisztrálnak, nem küldik be a szükséges számlát. Szankcióra elvileg a hibás beküldés esetén is módja van az adóhivatalnak.

A NAV a türelmi idő alatt egyetlen esetben sem élt a fenti szigorú büntetéssel, de a szakértő szerint várható, hogy ez a hozzáállásuk változni fog,

jövőre ugyanis már minden cégnek áfabevallási tervezetet szeretnének készíteni az online számlák adataiból.

A tapasztalatok szerint nagy ugrás történt a július 1-jeii határidőnél, akkor tízszeresére nőtt a beküldött online számlák száma, és jelentősen, egymillió körülire emelkedett azok száma is, akik beregisztráltak a rendszerbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×