eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pxhere

Hogyan tovább? Drámai gyorsasággal használtuk el a Föld egy évre elegendő erőforrásait

Ma van a túlfogyasztás napja, tehát az emberiség ebben az évben már elhasználta azt az erőforrás-mennyiséget, amit még a bolygó megújulóképessége elbír.

2003 óta hasonlítja össze évről évre a Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség erőforrásigényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már

az emberiség a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt.

Bár a túlfogyasztás már az 1970-es években megkezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése nyomán a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet, idén már minden eddiginél korábban, mindössze

212 nap alatt átlépte az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás mértéke azt a mennyiséget, amelyet a Föld egy éven belül még újra tudna termelni, illetve el tudna nyelni.

A Global Footprint Network álláspontjához hasonlóan Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője is úgy látta, hogy a folyamat még visszafordítható, részint a természeti tőke megőrzésével, másrészt az emberiség fogyasztásának fenntarthatóbbá tételével.

"Fontos, hogy a megújuló energiákat nagyobb mértékben használjuk, illetve egy fenntarthatóbb élelmezési rendszert teremtsünk.

Egészséges és fenntartható fogyasztásra van szükség, kevesebb hulladéktermelésre, innovációk használatára és a tájgazdálkodás megváltoztatására".

Nagyon fontos, hogy mindez nemzetközi szinten is megtörténjen, megfelelő keretrendszerekbe foglaljuk, és persze a megfelelő nemzeti törvényeknek és jogszabályoknak is ezt kell tükrözniük. Mindezek mellett egyénként is nagyon sokat tehetünk, hogy az ökológiai lábnyomunk csökkenjen - mondta Antal Alexa.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse egy korábbi nyilatkozatában hasonlóan látta a helyzetet.

"Ha sikerülne a városokban lényegesen visszaszorítani az autóhasználatot, ha a termékek és a csomagolások elemeikben javíthatók, cserélhetők lennének,

nem az egészet kellene kidobni, akkor egyrészt munkahelyeket is tudnánk teremteni, másrészt pedig a természeti erőforrásokat sem pazarolnánk el ennyire" - hangsúlyozta a kampányfelelős.

Mivel mennyit nyerhetünk?

A Global Footprint Network szerint

  • a húsfogyasztás 50 százalékának helyettesítése vegetáriánus étrenddel öt nappal tolná az év vége felé vissza a túlfogyasztás napját, míg
  • az épületek energiahatékonyságának növelésével és az ipari termelés terén bevezetett változtatásokkal három hetet,
  • az emberiség ökológiai lábnyomának jelentős hányadát kitevő szén-dioxid-kibocsátás mértékének felére csökkentésével pedig három hónapot lehetne nyerni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×