eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Most dől el a forint sorsa

Egy euró hamarosan 325 forintba kerülhet? A kérdést a Portfolio tette fel.

Hétfő reggel csak egy májusi tartalékstatisztika jön az MNB-től, illetve a portugáliai Sintrában kezdődik meg az EKB szokásos éves konferenciája, melyen felszólal Mario Draghi. Mindez azért lehet érdekes, mert az európai jegybank épp a múlt héten jelentette be, hogy az év végéig két lépésben kivezeti eszközvásárlási programját, így a befektetők árgus szemekkel várják, hátha további részletek is kiderülnek a jövőbeli kilátásokról - írja a Portfolió.

Az EKB rendezvénye kedden is folytatódik, de magyar szempontból sokkal izgalmasabb lesz az MNB kamatdöntő ülése, mely a forint további sorsát is meghatározhatja.

Szokás szerint délután kettőkor jön a rövid bejelentés, mely valószínűleg nem okoz majd meglepetést, és szinten tartja a kamatkondíciókat a Monetáris Tanács. Az igazán izgalmas az egy órára rá megjelenő közlemény lesz, melyben a legnagyobb kérdés az lesz, utalnak-e a szigorítás lehetőségére az utóbbi hetek piaci turbulenciája után, illetve kommentálják-e a forint gyengülését.

Ha a jegybank kitart amellett, hogy nincs szükség változtatni a kommunikáción, akkor az a forint további gyengülését hozhatja, de

most talán kicsit nagyobb annak esélye, hogy megpróbálják megnyugtatni a piacot.

A fontos kamatdöntés mellett jön a jegybank friss inflációs jelentése is, melynek fő számait (növekedés, infláció) már kedden elárulják.

Szerdán a Fed elnöke is megszólal, Jerome Powell magyar idő szerint délután mondja el beszédét. Kérdés, hogy a múlt heti kamatemelés után van-e új mondanivalója, vagy megismétli a sajtótájékoztatón elhangzottakat. A jegybankár az ülés után meglepően óvatosan nyilatkozott a potenciális kereskedelmi háború kockázatairól, arról is szót ejthet most bővebben.

Csütörtökön közli az MNB az első negyedéves fizetési mérleg alakulását, a KSH pedig a hét egyetlen érdemi statisztikájával, az áprilisi keresetekkel jön. Délelőtt bemutatják a már említett jegybanki inflációs jelentést, illetve kötvényaukciót tart az ÁKK, ami szintén érdekes lesz az utóbbi hetek intenzív hozamemelkedése után.

Pénteken elsősorban Nyugat-Európára lesz érdemes figyelni, jönnek az előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek, illetve a francia GDP felülvizsgálata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×