Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A karácsonyi díszkivilágítás miatt döntött rekordot az áramfogyasztás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb rekordot döntött az áramfogyasztás, most már másodszor ezen a héten, csütörtökön csaknem 6750 megawatt volt a fogyasztás - közölte a Mavir. A szervezet szóvivője azt mondta: a növekvő áramfogyasztás oka a hideg idő és a karácsonyi díszkivilágítás, a fogyasztás a hónap közepétől mérséklődik.

A cég az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárásával és

az ünnepi díszkivilágítással magyarázza

a csúcsot döntő áramfelhasználást. A Mavir arra számít, hogy ha folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás, megdőlhet a csütörtökön mért rekordérték.

Hozzátették: az előírás szerinti tartalékot a mostaninál kedvezőtlenebb helyzetben is biztosítják, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő, az átviteli hálózat műszaki állapota kifogástalan.

A közlemény szerint egy átlagos téli hétköznap 125 ezer és 140 ezer megawattóra (MWh) között mozog az országos bruttó villamosenergia-felhasználás, míg a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat.

A villamosenergia-fogyasztás általában november vége és december közepe közt a legnagyobb, de karácsony közeledtével visszaesik. A cég szerint ennek egyik oka az, hogy december közepétől már nem üzemel a legtöbb gyár és üzem, sokan szabadságot vesznek ki, szünetet tartanak a hivatalok és az iskolák.

Magyarországon 1955 óta állnak rendelkezésre adatok az országos energiafogyasztásról,

az eddigi csúcsértéket, 6602 megawattot 2007 novemberében mérték.

2015-ben szokatlan módon nem a téli hónapokban, hanem nyáron volt az éves csúcs: július 24-én a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 megawattos értéket - közölte a Mavir.