eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Isztambulban nyitott képviseleti irodát az Eximbank

A Törökországba irányuló magyar kivitel segítését és az exportáló török vállalatok magyarországi befektetéseit kívánja ösztönözni az Eximbank Zrt. (EXIM) Isztambulban csütörtökön megnyitott képviselete - közölte az EXIM csütörtökön az MTI-vel.

A Kelet-Európa és Közép-Ázsia térségét kiszolgáló moszkvai képviselet után az isztambuli iroda az EXIM második külföldi képviseleti irodája - emelte ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt álló Eximbank közleménye. A török bankfelügyeleti hatóság (BRSA) október 28-án engedélyezte a képviselet megnyitását.

Magyarország EU-n kívüli és fejlődő országokkal folytatott külkereskedelmének finanszírozási igénye szükségessé teszi, hogy az EXIM a célpiacokon is megfelelő infrastruktúrát építsen ki, támogassa a magyar exportőrök és külföldi partnereik közötti gazdasági kapcsolatot - hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, az Eximbank a kormány keleti és déli nyitás politikájával összhangban épít ki külképviseleti hálózatot, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak a térségbe irányuló kivitelt támogató forrásokhoz.

A közlemény szerint az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli országokba irányuló magyar export 9,1 százaléka valósult meg Törökországban 2014-ben, összesen 2,13 milliárd amerikai dollár (mintegy 640,5 milliárd forint) értékben, ennek 70 százaléka származott gép- és szállító eszközök kiviteléből, de jelentős a feldolgozott termékek és vegyi áruk exportja is.

A Magyarországról Törökországba irányuló export összértéke az elmúlt esztendőkben évről évre erősödött, 2013-ban 14 százalékkal, 2014-ben 10,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×