eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Varga Mihály szerint fokozatosan gyorsulhat a növekedés

A kormány szeptember végére véglegesíti az aktualizált makrogazdasági előrejelzést; jövőre a GDP 1,9 százalékkal nőhet, majd a bővülés 2015-ben és 2016-ban 2,3, illetve 2,5 százalékra gyorsulhat, a 2017-2022-es évekre pedig, kedvező nemzetközi konjunktúra esetén 2,5-3,5 százalékos éves növekedési ütem prognosztizálható - válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Juhász Ferenc (MSZP) írásban feltett kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban a miniszter kifejti: az aktualizált makrogazdasági előrejelzést, amely a 2014-es költségvetés megalapozását is szolgálja, a kormány a költségvetési törvényjavaslat mellékleteként nyújtja be az Országgyűlésnek.

Emlékeztet rá, hogy a konvergenciaprogram 2013-ra 0,7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál. Megjegyzi: a
növekedéshez pozitívan járul hozzá a háztartások fogyasztási kiadásának bővülése, amelyet a növekvő foglalkoztatottság mellett a lakosság rendelkezésre álló jövedelmének kormányzati intézkedésekkel támogatott emelkedése is ösztönöz. A nettó export bővülésében jelentős szerepet játszanak az újonnan kiépült járműipari kapacitások, amelyek szintén a GDP növekedését támogatják - írja a miniszter.

2014-ben a fogyasztás növekedése tovább gyorsulhat, emellett a beruházások ismét növekednek, amit az alacsony alapkamat, az MNB-hitelprogramja és az uniós források intenzívebb felhasználása támogat. A stabil gazdasági növekedést az infláció alacsony szinten tartása is biztosítja, 2013-ban és 2014-ben a konvergenciaprogramban prognosztizált értékeknél (3,1 százalék és 3,2 százalék) is mérsékeltebb lehet a fogyasztói árak emelkedése.

A nemzetgazdasági miniszter a levelében kitér arra: 2015-2016-ban a növekedés szerkezete várhatóan egyre kiegyensúlyozottabbá válik, az élénkülő külső kereslet mellett a belső kereslet is nagyobb mértékben járul hozzá a gazdaság növekedéséhez, ugyanis a foglalkoztatottság és a nettó bérek, illetve az elkölthető jövedelmek további emelkedése élénkíti a fogyasztást.

Ezeknek a tényezőknek a hatására a növekedés fokozatosan gyorsul: a konvergenciaprogramban közölt számításoknak megfelelően 2015-ben és 2016-ban 2,3, illetve 2,5 százalékos GDP-növekedés várható. Ezt követően, 2017-2022 között kedvező nemzetközi konjunktúra esetén 2,5-3,5 százalékos éves növekedési ütemek prognosztizálhatók, amelyek mintegy 1-2 százalékponttal haladhatják meg az Európai Unió egészének várható növekedési ütemét. Így folytatódni fog a felzárkózás az európai fejlettebb országokhoz, a magyar gazdaság növekedési üteme hosszú távon is meghaladja az EU átlagát.

A miniszter a válaszában rámutat: a stabil gazdasági növekedést az infláció alacsony szinten tartása is biztosítja, és emlékeztet rá, hogy a kormány már korábban 2,8 százalékra módosította a 2014. évi inflációra vonatkozó előrejelzést. A 2015 utáni években a kormány prognózisa szerint a jegybank által meghatározott 3 százalékos inflációs céllal összhangban változnak a fogyasztói árak - olvasható Varga Mihály válaszlevelében.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×