eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Andor: Az EU 2.0 szükséges a válság leküzdéséhez

Az európai gazdasági válság leküzdéséhez, a konszolidációhoz modellváltás, az úgynevezett EU 2.0 szükséges, ugyanis a krízis nem csupán fizetési problémákat, hanem a kialakított monetáris modell válságát jelenti - jelentette ki Andor László csütörtökön Egerben.

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa az 50., jubileumi Közgazdász vándorgyűlésen elmondta: ebben a helyzetben vetődött fel a bank-, fiskális és politikai unió szükségességének meghirdetése.

A növekvő munkanélküliség és szegénység leküzdése érdekében ugyanakkor szükségessé válna egyfajta szociális unió megteremtése is, és a foglalkoztatási és szociális szempontoknak meg kell jelenniük az unió költségvetésében - tette hozzá az uniós biztos.

Andor László emlékeztetett arra, hogy az öt éve az Egyesült Államokban kezdődött pénzügyi válság hólabdaként gördült végig a világon és Európában elkerülhetetlenné tette új pénzügyi alapok létrehozását és az uniós fiskális szigor erősítését.

Ugyanakkor a gondot az jelenti, hogy az unió 2012-re nem látszik kiemelkedni a krízisből, megint lassul a növekedés, és társadalmi, gazdasági szempontból egyre polarizálódik a közösség, nőnek a tagállamok közötti különbségek, és félő, hogy ez a trend 2013-ban is folytatódik - mondta.

A helyzet súlyos, robbanásveszélyes és néhány tagállamban szociális válsággal fenyeget - állapította meg, hozzátéve, ebben a helyzetben vetődött fel, hogy szükséges az európai intézmények kohéziójának és hatalmának erősítése.

Ezen tervek szerint a bankunió egységes bankfelügyeletet, bankszanálási mechanizmust és betétbiztosítást jelentene, a fiskális unió fontos eleme az eurókötvények ügye, a politikai unió pedig az európai intézmények hatalmának erősítését jelenti. Ez utóbbihoz viszont európai választásokra volna szükség - mutatott rá Andor László.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta, hogy a tőkehelyzet tekintetében a magyar bankrendszer Európa legerősebb bankrendszere, ugyanis a tulajdonosok megoldották a feltőkésítést anélkül, hogy az egyetlen fillérbe került volna az adófizetőknek.

A 2008-as csúcshoz képest drasztikusan csökkent a hitelállomány, és a jövőben is csak annak lassú növekedésével lehet számolni - mondta a bankszövetség elnöke.

Az elmúlt évben a végtörlesztés és a banki többletadó miatt 300 millió eurós veszteséget szenvedett el a hitelintézeti szféra. Emellett elsősorban az ingatlanpiac, az ingatlanfejlesztések visszaesése, a lakossági hitelek drasztikus csökkenése és a hitelbírálatok szigorodása, egyszóval az üzleti lehetőségek szűkülése miatt a következő időszakban a "banktorta" zsugorodására kell számítani - szögezte le.

Úgy vélekedett: a politikai és gazdasági elitnek meg kell békülnie az európai beágyazottsággal, a lassú gazdasági növekedéssel és előbb-utóbb "mindenkinek abba kell hagynia a bankárok szapulását".

A hitel hiánya megakasztja a gazdaság mindenfajta mozgását - mondta Patai Mihály a Magyar Közgazdasági Társaság gyűlésén.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×