Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Használja ki a leárazásokat - hamarosan vége a nyári vásárnak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden bizonnyal utolsó hétvégéjüket nyögik a nyári leárazások. A boltokban egyre kisebb helyre szorulnak az akciós termékek, egyre kisebb az ilyen választék, viszont a megmaradt akciós termékekhez akár 60-70 százalékos kedvezménnyel is hozzájuthatunk.

Június végén megindultak a nyári leárazások, a budapesti plázákban tökéletesen érzékelhető volt, hogy az üzletláncok szinte egyszerre kezdték el tömegesen leértékelni tavaszi/nyári termékeiket. A ruházati szaküzletek szinte hétről-hétre egyre alacsonyabb árakon igyekeztek szabadulni a raktárkészlettől.

Több helyen megfigyelhető volt, hogy a kirakatokba kihelyezett "SALE" felirat is sorszámot kapott, azaz kiemelték, hogy ez már a második, harmadik (és így egyre nagyobb kedvezménnyel csábító) hullám. A Pénzcentrum.hu több helyről is úgy értesült, a jövő hét közepéig a boltok túlnyomó többségében véget érnek a nyári leértékelések.

Ami marad...

Az akcióvadászoknak azonban még ezek a napok is tartogatnak kalandokat. Szinte minden boltban találhatóak még leértékelt termékek (igaz, egyre kevesebb), az áruk viszont rendkívül alacsony, sok termék 60-70 százalékkal kerül kevesebbe az eredeti árnál, gyakoriak az "egyet fizet, kettőt kap akciók" is. Sok boltban nem csak az idei kollekciók vannak leértékelve, hanem egy-egy régebbről megmaradt ruhadarab is felkerül az akciós polcokra.

Érdekes, hogy sok helyen az új kollekciók eleve kedvezménnyel indulnak. E mögött elsősorban az a szándék áll, hogy a nyári kedvezmények miatt betérő vevők az őszi termékekből is csemegézzenek.

Amiért érdemes benézni

A legnagyobb akciókat továbbra is az alsóneműket forgalmazó üzletekben találhatjuk. Még mindig érdemes minőségi alsóneműket, zoknikat, fürdőruhákat vásárolni, akár a nyár hátralevő részére, akár a 2011-es strandszezonra gondolva. A rövidnadrág, a szoknya, a fürdőruha mellett a strandpapucsokból is akad még választék.

Érdemes az őszi szezonra, az iskolakezdésre vásárolni: szép számmal akadnak még minőségi pamutpólók (már ezer forint alatt is), márkás nadrágok, farmerek, pulóverek, sportruházati termékek is jelentős kedvezménnyel kaphatóak. Több helyen látni még átmeneti dzsekiket, akár már 3-4 ezer forintért, de volt olyan (nagyobb) üzlet, ahol vastag, minőségi télikabátokat kínáltak féláron. Az őszi cipőért is érdemes lehet benézni néhány szaküzletbe, hiszen találhatunk még alacsony árakat.

Az persze mindenhol kérdéses, hogy akad-e még számunkra megfelelő méretű termék. Általánosságban elmondható, hogy a csak egy márkát forgalmazó szaküzletekben jobb eséllyel találunk még megfelelő darabot. Ha nincs méretünk, kérjük meg az eladót, nézzen utána, hátha a lánc egy másik üzletében van megfelelő darab.

A szezonális termékek közül a (márkás) napszemüvegeknél is találhatunk olcsó darabokat, a nevesebb gyártók termékei tavaszi áruk töredékéért elérhetőek.
Mikor lesz a következő hullám?

Piaci információk szerint idén karácsonyig még egy nagyobb - bár a júliusinál és a januárinál egyaránt kisebb - leértékelési hullám várható a ruházati piacon. Erre nagyjából október közepén-végén kerülhet sor, amikor az üzletek átállnak az ősziről a téli kollekciókra. Ezt követően várhatóan már csak karácsony után találkozhatunk komolyabb kedvezményekkel.

Mire figyeljen, ha leértékelt terméket vásárol?

Amennyiben a sok átárazás miatt egy termékkel összefüggésben két ár szerepel, akkor a fogyasztónak jogában áll az alacsonyabb árat fizetni. Ugyanez a helyzet akkor, ha a pénztárban magasabb ár jelenik meg a vonalkód leolvasásának eredményeképpen, ilyenkor a vevőszolgálat kell, hogy visszaadja a különbözetet.

Az akciós termékre — ha nem értékcsökkent — ugyanúgy vonatkozik szavatosság vagy adott esetben jótállás, mint a nem akciósra, így reklamálni ilyen esetben is lehet. Nem mondhatja tehát azt a kereskedő, hogy akciós terméket nem lehet "visszahozni".

Kivétel ez alól természetesen az, amikor egy termék olyan hibával rendelkezik, amelyet közöltek a vásárlóval. Más hiba esetén azonban ilyenkor is érvényesíthető a szavatosság.